Fondacija "Stećak u BiH"

Dok se ne promijeni zakonska regulativa stećci u BiH neće biti zaštićeni

24.02.2023. 09:47 / Izvor: Akta.ba
stećak

Naučni skup" Stećci-nova saznanja i perspektive" održan je jučer u Sarajevu u organizaciji Fondacije "Stećak u Bosni i Hercegovini".

Naučni skup" Stećci-nova saznanja i perspektive" održan je jučer u Sarajevu u organizaciji Fondacije "Stećak u Bosni i Hercegovini".

Predsjednik Fondacije Senad Šabović je kazao da se ovakvim skupovima želi ukazati na važnost zaštite stećaka i koliko je bitno da se nastavi rad najpoznatijeg bh. istraživača iz ove oblasti Šefika Bešlagića.

Dodijeljena je nagrada "Šefik Bešlagić" koja je ove godine pripala Zavodu za zaštitu spomenika FBiH, a preuzeo ju je direktor Zavoda Ante Vujnović. Specijalna zahvalnica je uručena Udruženju studenata historije ISHA.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Jasmin Branković kazao je da se institucije, nevladin sektor i pojedinci moraju udružiti u očuvanju stećaka.

Stručni saradnik za historiju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Zijad Halilović održao je predavanje pod nazivom "Nekropole sa stećcima i nišanima na lokalitetima Bor, Borjanice-Marevskakosa i Crljanke opština Foča", dok je Edin Bujak sa Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu imao  predavanje o temi "Kneževski slemenjaci u srednjoj Bosni". 

Vanredna profesorica Sveučilišta u Mostaru Tatjana Mićević-Đurić govorila je o poveznici između gotike i stećaka, a  Edita Vučić sa tog univerziteta održala je predavanje "Gdje su nestali stećci?" O jezičkom značaju proučavanja stećaka govorila je Andrea Šešum, dok je umjetnik Adis Fejzić održao predavanje "Adiskontinuitet umjetnosti stećaka".

Na skupu je ukazano na brojne slučajeve uništavanja stećaka. Dati su primjeri poput onih da radnici koji izvlače trupce iz šuma i čiste traktorske gume na stećcima, stanovnici izmještaju manje stećke i njima ukrašavaju dvorišta, do izgradnje kuća i vikendica pored samih nekropola. Ukazano je da nisu svi stećci proglašeni nacionalnim spomenicima i da nisu svi pod jednakom zaštitom.

Zaključak sa skupa je da dok se ne promijeni zakonska regulativa i ne osigura pravilno provođenje zakona stećci neće biti zaštićeni, saopćeno je iz Fondacije "Stećak u Bosni i Hercegovini". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza