Predstavljen bogat program "Mjeseca italijanske kulture u BiH 2015"

29.10.2015. 15:32 / Izvor: Fena
Predstavljen bogat program 'Mjeseca italijanske kulture u BiH 2015'

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias predstavio je danas u Sarajevu bogat program "Mjeseca italijanske kulture u BiH 2015", koji će biti održan u novembru uz brojne sadržaje iz domena muzike, likovne umjetnosti, filma, kulinarstva i književnosti.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias predstavio je danas u Sarajevu bogat program "Mjeseca italijanske kulture u BiH 2015", koji će biti održan u novembru uz brojne sadržaje iz domena muzike, likovne umjetnosti, filma, kulinarstva i književnosti.

Manifestacija će biti otvorena 31. oktobra u kinu Meeting point premijerom RAI filma "Anđeo Sarajeva", koji je snimljen prema knjizi italijanskog novinara Franca di Marea "Ne pitaj zašto". 

Ambasador Corrias je najavio i izložbu 50 djela iz najprestižnije kolekcije savremene umjetnosti u Italiji "Remek-djela Kolekcije Farnesina", koja će biti otvorena 20. novembra u Umjetničkoj galeriji BiH uz prisustvo italijanskog ministra kulturnih dobara, aktivnosti i turizma Daria Franceschinija i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića.

Također, 21. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će održan i koncert "Note mira" Lirskog teatra "Giuseppe Verdi" iz Trsta i Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Gianluigija Gelmettija.

Ambasador Corrias ističe da će italijanski kuharski majstor Cristian Broglia 19. novembra spremati ručak za konzumente javnih kuhinja pri Jevrejskoj općini u Sarajevu, a pod pokroviteljstvom Međureligijskog vijeća u BiH. Broglia će biti domaćin i kulinarskih kurseva, gastronomskih degustacija i televizijskih emisija.

Program italijanske kulture uključuje i "Sedmicu italijanskog jezika" o temi "Italijanski u muzici, muzika italijanskog". U okviru manifestacije bit će upriličeni i drugi događaji, kao što su projekcije najuspješnijih italijanskih filmova te koncert italijanskog gitariste Giordana Passinija.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović naglasio je da je "Mjesec italijanske kulture" u BiH prilika da se dvije zemlje približe te da bh. građani nauče više o kulturi ove prijateljske zemlje.

Također je naglasio da BiH i Italija imaju dobru saradnju koja se potvrđuje realizacijom projekata iz oblasti kulture i obrazovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza