Izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

22.09.2017. 13:16 / Izvor: Akta.ba

Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembra/rujna do 15. oktobra/listopada 2017. godine.

Fondacija streličarstva Republike Turske u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine organizira Izložbu turskog streličarstva. Svečana ceremonija otvaranja Izložbe turskog streličarstva održat će se u subotu, 23. septembra/rujna 2017. godine sa početkom u 14.00 sati u Zemaljskom muzeju BiH, Zmaja od Bosne 3, Sarajevo

Na svečanoj ceremoniji otvorenja Izložbe turskog streličarsva prisutnima će se obratiti:

•  Hakan Çavuşoğlu, zamjenik premijera Republike Turske

•  Haydar Ali Yıldız, predsjednik Fondacije streličarstva Republike Turske

•  Bilal Erdoğan, član povjereničkog odbora Fondacije streličarstva Republike Turske

Tokom izložbe javnosti će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu. Izložba u Sarajevu je prva ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo seldžučkog i osmanskog perioda. Na izložbi će, pored eksponata, biti predstavljene slike i video uradci vezani za streličarstvo. Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku, jer je Miralem Ahmed-aga, jedan od naboljih streličara u historiji osmanske Turske porijeklom sa ovih prostora.

İzložba turskog streličarstva u BiH se organizira zahvaljujući velikom zalaganju predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yıldıza, kuratora  Mehmet Lütfi Şena i direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu,  Mirsada Sijarića, dok je koordinacija cijelog projekta djelo sekretara Fondacije Mehmeta Erdoğana.

Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembra/rujna do 15. oktobra/listopada 2017. godine. Posjetitelji mogu pogledati izložbu u okviru posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza