Microsoft poželio dobrodošlicu kompaniji Nokia Devices and Services

25.04.2014. 13:37 / Izvor: eKapija.ba
Microsoft poželio dobrodošlicu kompaniji Nokia Devices and Services

Microsoft Corporation objavljuje završetak akvizicije Nokia Devices and Services. Akvizicija je odobrena od strane Nokijinih dioničara i vladinih regulatornih agencija iz cijelog svijeta.

Microsoft Corporation objavljuje završetak akvizicije Nokia Devices and Services.  Akvizicija je odobrena od strane Nokijinih dioničara i vladinih regulatornih agencija iz cijelog svijeta.  Završetak akvizicije obilježava prvi korak u spajanju te dvije organizacije u jedan tim.

"Danas želimo dobrodošlicu kompaniji Nokia Devices and Service u našu porodicu. Mobilni kapaciteti i imovina koju oni donose, unaprijedit će našu transformaciju", rekao je glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. "Zajedno sa svojim partnerima, ostat ćemo fokusirani na bržu realizaciju inovacija u našem „mobile-first, cloud-first“ svijetu."

Nadelli će odgovarati direktno bivši Nokijin predsjednik i glavni izvršni direktor Stephen Elop, koji će i postati izvršni potpredsjednik Microsoft Devices Group, te nadgledati prošireno poslovanje vezano uz uređaje koji uključuju Lumia pametne telefone i tablete, Nokia mobilne telefone, Xbox hardver, Surface i Perceptive Pixel (PPI) proizvode i dodatke.

Microsoft želi dobrodošlicu osoblju s velikim iskustvom u industriji na više od 130 lokacija u 50 zemalja diljem svijeta, uključujući nekoliko tvornica u kojima se dizajnira, razvija, proizvodi, kupuje i prodaje bogati portfelj inovativnih pametnih uređaja, mobilnih telefona i usluga.  Kao dio transakcije, Microsoft će poštovati sva postojeća jamstva Nokijinih kupaca na postojeće uređaje.

Windows Phone najbrže je rastući ekosistem na tržištu pametnih telefona i njegov portfelj osvojenih nagrada za uređaje raste i dalje. U četvrtom tromjesečju 2013., prema IDC-u, Windows Phone učvrstio je svoj položaj među najbolja tri operativna sistema pametnih telefona, te je s 91% u odnosu na proteklu godinu najbrže rastuća platforma vodećih operativnih sistema.  Nadalje, s Nokijim mobilnim poslovanjem, Microsoft će ciljati na tržište cjenovno pristupačnih modela mobilnih uređaja, što je prilika od 50 milijardi dolara godišnje i milijarda potencijalnih novih klijenata koji će kroz prvo mobilno iskustvo biti u prilici da se upoznaju sa uslugama Microsoft-a.

Microsoft će nastaviti s isporukom novih vrijednosti i mogućnosti te će usko surađivati s nizom hardverskih partnera, programera, operatera, distributera i trgovaca pružajući platforme, alate, aplikacije i usluge koje će im omogućiti izradu izvanrednih uređaja.  S boljim razumijevanjem zajedničkog rada hardvera i softvera kompanija će jačati, a potražnja za Windows uređajima će rasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza