Sarajevo domaćin prve cestovne utrke "Vils Ultramaraton"

22.08.2022. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Vils Ultramaraton

Sarajevo će 8. i 9. oktobra 2022. godine (subota i nedjelja) biti domaćin prvog izdanja međunarodne cestovne utrke "Vils Ultramaraton".

Sarajevo će 8. i 9. oktobra 2022. godine (subota i nedjelja) biti domaćin prvog izdanja međunarodne cestovne utrke „Vils Ultramaraton“. Sa početkom u 9 sati na Vilsonovom šetalištu (između mostova „Suade i Olge“ i „ Vodoprivreda“) oko 150 ultramaratonaca ili trkača koji to žele postati imati će priliku da uživaju u mentalnom izazovu dugom 24 sata. 

Takmičenje će biti organizirano u tri discipline, utrka na 6 sati, 12 sati i 24 sata.

“Kao što ste već navikli, Udruženje DEČKI U PLAVOM opet organizira nešto novo u Sarajevu, netko će reći atraktivnu, a netko “idiotsku” cestovnu utrku koja će Sarajevo u skoroj budućnosti pozicionirati kao lidera cestovnog trčanja u regionu, u svim disciplinama. Do sada smo u Sarajevu imali utrke na 5 km, 10 km, polumaraton, marathon, a sada idemo da vidimo za šta je sve spreman podnijeti ljudski organizam. Ultramaraton je izazivanje sebe, istraživanje sposobnosti, izdržljivosti i prokletstvo zaljubljenosti u svaki milimetar pretrčanog asfalta. Savršeno za one koji se žele uzdići od polumaratona ili maratona, do ultramaratona”, izjavio je Darko Lončar ispred organizatora.

Trčat će se na prekrasnoj slikovitoj lokaciji Vilsonovog šetališta, koje pruža nezaboravno iskustvo trčanja, a koje će zasigurno postati omiljeno! Staza je ravna, brza, 2000 metara po krugu, certifikovana od strane IAAF-AIMS.

“Ono što je bitno naglasiti je da se zbog ove utrke neće vršiti bilo kakva obustava cestovnog saobraćaja. Lokacija i termin održavanja utrke su odabrani na način da što manje remete život “običnih” građana”, kazao je Lončar.

Svjetski rekord ultramaratona na 24 sata je 262,19 km za žene, koje je 2018. postavila Camille Herron iz SAD-a, i 309.399 km za muškarce, koje je postavio Aleksandr Sorokin iz Litve 2021.

Najbolji rezultat istrčan od strane BH trkača na 24 sata za žene je 174,07 km, koje je postavila Hanifa Terzić 2019., i 221,33 km za muškarce, koje je postavio Mirsad Abdaković 2017.

"Pozivamo sve zaljubljenike cestovnog trčanja da nam se pridruže na utrci, a građani da kao navijači podrže učesnike. Prijave su moguće do 28. septembra na www.deckiuplavom.ba", kazali su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza