Trkači u zaštiti okoliša

Na reciklažnoj utrci prikupljeno više od 25.000 PET boca i 2000 ALU limenki

05.06.2023. 13:40 / Izvor: Akta.ba
reciklaža

Učesnici manifestacije su svoje učešće “plaćali” donošenjem PET i ALU ambalaže, te je prikupljeno 25663 PET boce i 2033 ALU limenke.

Peto izdanje sportsko-ekološke manifestacije “Trčim.Uživam.Recikliram. powered by Eko život” koju organizira Udruženje Dečki u plavom održano je u Sarajevu, u nedjelju, 04.06.2023. godine sa početkom u 10 sati.

Učesnici manifestacije su svoje učešće “plaćali” donošenjem PET i ALU ambalaže, te je prikupljeno 25663 PET boce i 2033 ALU limenke. Za ekologa godine proglašena je Mušinbegović Almedina koja je donijela 3600 PET boca i 868 ALU limenki.

Kako se radi o projektu kojim Udruženje želi ukazati na ekološke probleme u našem društvu, s akcentom na promjenu ponašanja kada je u pitanju reciklaža, potreba za recikliranjem, kao i mogućnost zaštite okoliša putem recikliranja, smatramo da je kombiniranje sportske aktivnosti i čišćenje okoliša idealan spoj. Bitno je istaknuti da je veći dio PET ambalaže prikupljen u akcijama čišćenja olimpijskih planina oko Sarajeva, te čišćenjem korita rijeke Drine u Goraždu.

“Jedinstvena smo manifestacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini, ali i region, te je ovo jedan od načina da se počne mijenjati svijest građana po pitanju recikliranja. Snažno vjerujemo da će još veći broj građana Sarajeva, ali i svih ostalih gradova doći na naredno izdanje manifestacije, te dati svoj doprinos. Zahvalili bi se pripadnicima MUP KS koji su kao i uvijek do sada svoj dio posla izvršili veoma profesionalno. Iskoristiti ću ovu priliku da se zahvalim svim učesnicima, volonterima i partnerima za podršku", istakao je Darko Lončar ispred Udruženja.

Na utrci dugoj 6000 metara u ženskoj kategoriji pobjedila je Emina Alagić, drugo mjesto zauzela je Alma Hrnjić, dok je na trećem mjestu završila  Branislava Stepanov. U muškoj kategoriji pobjedio je Caleb Greenwich, drugo mjesto zauzeo je Gabriel Greenwich, dok je na trećem mjestu završio Berin Mušanović. Podršku projektu pružili su: Eko život doo Tuzla, Voda Sara – Sarajevski kiseljak, Carlsberg BH, Argeta BH, SEC ONE, Profilajt, te GSS Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza