Stenli Kipruto i Olivera Jevtić pobjednici Trke za demokratiju - 15. juli

16.07.2018. 13:56 / Izvor: Akta.ba

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu jučer je održana druga po redu "Trka za demokratiju – 15.juli" u organizaciji Ambasade Republike Turske u BiH.

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu jučer je održana druga po redu "Trka za demokratiju – 15.juli" u organizaciji Ambasade Republike Turske u BiH.

Oko 500 trkača i šetača uspješno je prešlo dionicu dugu 3,5 km duž sarajevskog Vilsonovog šetališta, što je ujedno i rekordan broj učesnika ove trke. Cilj događaja bio je slanje podrške svim narodima diljem planete koji promovišu vrijednosti mira, demokratije, solidarnosti i humanosti, kao i poticanje građana na aktivan i zdrav život.

Ispred Ambasade Republike Turske u BiH, trku je otvorio Nj.E. gospodin Haldun Koc, uz prigodan govor.

"Turski narod ustao je u odbranu svoje zemlje, a zahvaljujući odlučnosti, volji, jedinstvu i solidarnosti turskog naroda u to vrijeme, pokušaj državnog udara na našu zemlju bio je onemogućen. Građani Bosne i Hercegovine bili su među prvima koji su nam izrazili podršku i solidarnost i zahvaljujemo im na tome. Cilj organiziranja današnje trke je još jednom potvrditi bliskost, saradnju i solidarnost među našim narodima", rekao je Koc te se zahvalio svim učesnicima trke koji su došli i trčali kako bi doprineli jačanju prijateljskih i bratskih odnosa između naših naroda na ovaj način. Koc se takođe zahvalio svim turskim institucijama koje su pružile značajnu podršku organizaciji ove trke: TIKA, turska Ziraat banka, Institut Yunus Emre, Maarif Fondaciji, Međunarodnim univerzitetu u Sarajevu, Natron-Hayatu i Şişecam-Sodi.

U muškoj konkurenciji najbolji je bio Stenli Kiprutos vremenom 10:06:88, dok je pobjedu u ženskoj konkurenciji odnijela Olivera Jevtićs vremenom 11:20:14. Drugo mjesto osvojili su Stefan Čuković(10:27:32) i Biljana Cvijanović(12:08:57) dok su trećeplasirani bili Uroš Gutić(10:50:59) i Alma Hrnjić(12:28:96).

Pored zasluženih medalja i pehara, najbolja tri trkača i trkačice u obje kategorije organizatori trke nagradili su i bogatim nagradnim fondom u iznosu od 500, 300 i 200 KM. 

"Još jednom se zahvaljujemo građanima Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u velikom broju i na taj način doprinijeli zajedničkom obilježavanju ovog dana", izjavio je ambasador Republike Turske u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza