Pauza / KULTURA I FILM

Status nacionalnog spomenika za jednu lokaciju u FBiH i dvije u RS

07.11.2018. 13:59 / Izvor: Fena

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici održanoj u utorak proglasila  nacionalnim spomenicima BiH: historijsko područje - srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj, općina Olovo, FBiH, graditeljsku cjelinu (grupe građevina) komunalnog infrastrukturnog sistema starog gradskog vodovoda u Derventi, općina Derventa, RS i historijsku građevinu - "Ovčiji brod" - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, RS.

Odluku o proglašenju ovih dobara nacionalnim spomenicima BiH donijeli su predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline - crkva Sv. Ive u Podmilačju, općina Jajce, FBiH (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite).

Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima BiH:  džamije u Jakešu, općina Vukosavlje, RS; džamije u Modričkom Lugu, općina Vukosavlje, RS; džamije u Gornjim Tarevcima, općina Modriča, RS; džamije u Islam Varoši, općina Modriča RS; srednje džamije u Modriči, općina Modriča, RS, i džamije u Gornjoj Kalesiji, općina Kalesija, FBiH.

Zaključeno je da se historijska građevina - "Ovčiji brod" - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci historijskog spomenika - crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, općina Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva).

Jučerašnjoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza