Novim sadržajima obogaćena turistička ponuda Sarajevsko-romanijske regije

28.02.2022. 15:02 / Izvor: SRNA
turizam

Novi sadržaji nalaze se u Centru za odmor i rekreaciju Brus na Trebeviću i to su vještačka stijena, igraonica za djecu na otvorenom, teretana na otvorenom i balon na topli vazduh.

Turistička ponuda Sarajevsko-romanijske regije obogaćena je novim sadržajima zahvalјujući realizaciji projekta "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji", vrijednosti 505.000 KM, rečeno je na završnoj konferenciji ovog projekta koja je održana na Palama.

Novi sadržaji nalaze se u Centru za odmor i rekreaciju Brus na Trebeviću i to su vještačka stijena, igraonica za djecu na otvorenom, teretana na otvorenom i balon na topli vazduh, dok su na Crvenim stijenama i na Crnoj stijeni postavlјene planinarske ferate.

Projekat su finansirali EU i Nјemačka, a sproveli Turistička organizacija i Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat "Stanišić".

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je novinarima da su poslije 21 mjeseca na samom kraju projekta "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji", te da je ovo najozbilјniji projekat koji je provela ova organizacija sa svojim partnerima.

On je naveo da su zahvalјujući novim sadržajima doveli nove turiste na ovo područje te da donatori za projekat kažu da je konkretan i kvalitetan.

"Saradnja sa partnerima je rezultirala i završnim aktivnostima u okviru projekta, a to su opremanje otvorenih lokacija, postavlјanje Via-ferate na Crvenim stijenama, ferate na Crnoj stijeni, obogaćen je sadržaj na lokaciji Brus-Trebević te toplovazdušni balon kao jedinstvena turistička atrakcija", naveo je Ikonić.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević istakla je da je projekat vrijedan 505.000 KM, od kojih su oko 400.000 KM obezbijedili donatori EU i Nјemačka, a ostatak sredstava obezbijedili partneri u projektu.

"Danas smo imali priliku da predstavimo sve rezultate i aktivnosti koje smo proveli i na koje smo jako ponosni. Uloga agencije bila je u fazi pripremne projektne dokumetacije, a kasnije u toku implementacije zajedno sa partnerima realizovali smo sve zajedničke aktivnosti", rekla je Pandurevićeva.

Ona kaže da donatori na završnu konferenciju nisu mogli doći zbog epidemioloških mjera, ali su najavili dolazak na prolјeće, kao i obilazak svih lokacija gdje su postavlјene opreme, kako bi vidjeli efekte.

Dragana Šobot iz Privredne komore Republike Srpske istakla je da je zadovolјna što su partneri u projektu pokazali snagu institucionalne saradnje privatnog sektora i na uspješan način doveli do realizacije jednog ovakog projekta.

"Novim sadržajima obogaćena je turistička ponuda Sarajevsko-romanijske regije, što nam je u osnovu svima cilј kako bi privukli što više turista. Navike turista se sve više mijenjaju, pandemija je izvela nove trendove kao što je želјa za boravkom u prirodi, a to ova regija i posjeduje", naglasila je Šobatova.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji projekta, ocijenivši da je riječ o kapitalnom projektu i jednom od najbolјih projekata za cijelu regiju u oblasti turizma.

"Na ovaj način grad Istočno Sarajevo je pokazao senzibilitet da uveže opštine u sastavu grada. To su prije svega opštine Istočni Stari Grad, Pale i Sokolac i na taj način pokazalo se da svi mogu zajedno funkcionisati. Novim turističkim potencijalima na Brusu-Trebeviću, Romaniji privući će sve veći broj turista na ovo područje", naveo je Jugović.

Portparol opštine Istočni Stari Grad Bojana Šarović navela je da će novi sadržaji pomoći promociji turističkih potencijala ove opštine i da su svi kao učesnici veoma ponosni što je projekat od ideje došao do završne konferencije.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza