Begova čorba za Guinnessovu knjigu rekorda

03.12.2014. 09:01 / Izvor: eKapija.ba
Begova čorba za Guinnessovu knjigu rekorda
OTVORI GALERIJU

Udruženje kuhara BiH i BH Stainless potpisali su sporazum o proizvodnji šerpe za pripremu begove čorbe koja će ući u Guinnissovu knjigu rekorda. Pripremu 15 000 porcija begove čorbe realizirat će članovi UKU BIH kao i hoteli i restorani iz BiH.

Udruženje kuhara BiH i BH Stainless potpisali su sporazum o proizvodnji šerpe za pripremu begove čorbe koja će ući u Guinnissovu knjigu rekorda. Pripremu 15 000 porcija begove čorbe realizirat će članovi UKU BIH kao i hoteli i restorani iz Bosne i Hercegovine.

Realizacija projekta nastavak je dugogodišnje saradnje BH Stainlessa i Udruženja kuhara.

Obaranje rekorda će se realizirati u sklopu Global Chef's Challenge (evropskog takmičenja kuharskih timova) i održavanja Worldchef's Europe Conference (konferencije evropskih kuhara)  sredinom aprila iduće godine.

Udruženje kuhara već je izvršilo generalnu probu u Gradačcu kada su pripremali begovu čorbu za 3000 osoba.

I ova manifestacija u organizaciji Udruženja kuhara ima za cilj promociju gastronomskih vrednota Bosne i Hercegovine, afirmaciju struke i promociju Bosne i Hercegovine u regionu.

Inače, Udruženje kuhara u BiH intenzivno se priprema za nekoliko važnih nastupajućih svjetskih događaja.

Jedan od njih je Worldchef's Europe Conference, Konferencija kuhara. Naime, svake dvije godine održava se evropska konferencija na kojoj učestvuju kuhari šefovi, predstavnici različitih zemalja s ciljem izmjene i dopune statuta Wacs-a. Na konferenciji  se također vrši unapređenje struke kuharstava, razvijaju se trategije za što efektivnije educiranje mlađih naraštaja, promovišu se noviteti i nove tehnologije u radu.Također se vrše pripreme za Svjetski kongres kuhara. Posljednja konferencija održana je u Italiji 2013. g. gdje se naša semlja, BiH, izborila za zemlju domaćina 2015.g.

Drugi važan događaj je Global Chef's Challenge, takmičenje šefova kuhara, juniora i slastičara sa sedam kontinenata. Ovo polufinalno takmičenje također se održava svake dvije godine. Posljednje je održano u Milanu 2013.g., a finale u Norveškoj 2014.g. UkuBiH kao jedno od najmlađih udruženja u Wacs-u, imalo je čast da dobije kandidaturu i osvjetla obraz u organizaciji polufinala na kojem će se izabrati finalisti za takmičenje u Grčkoj 2016.godine.

Treći važan događaj u okviru ove manifestacije je pripremanje tradicionalnog bosanskog jela, begove čorbe, za Ginisovu knjigu rekorda. Cilj ovog događaja je očuvanje bh.tradicije, ukazivanje na njenu važnost i značaj, te prezentiranje jednog od tipičnih jela sa našeg prostora.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza