Troje takmičara u finalu Kupa kuhara i poslastičara u Sarajevu

26.10.2018. 08:28 / Izvor: Fena
Troje takmičara u finalu Kupa kuhara i poslastičara u Sarajevu

Na Festivalu turizma u Sarajevu održava se finale Međunarodnog kupa kuhara i poslastičara.

 Na Festivalu turizma u Sarajevu održava se finale Međunarodnog kupa kuhara i poslastičara u koje su se plasirali Milica Šoškić iz Crne Gore, te Sanja Starčević i Stefan Ristović iz Srbije.

Žirijem predsjedava trenutno jedini međunarodni sudija s A licencom s područja bivše Jugoslavije Iztok Legat koji je za Fenu izjavio da se za titulu najboljeg kuhara i poslastičara jučer borilo 25 takmičara, od kojih je izabrano troje finalista.

"U finalu takmičari ne znaju koje ih namirnice očekuju u frižideru. Od toga trebaju da naprave  predjelo, glavno jelo i desert. Za to imaju dva sata", kazao je Legat.

U odnosu na proteklih pet godina smatra da je sada puno bolje jer kuhari dolaze s više iskustva.

"Jedino što se promijenilo jeste da je Svjetska kuharska federacija uvela novost da kuhari moraju razdvajati otpatke na plastiku, papir i na organske otpatke. To je veoma bitno jer žiri kad pogleda u kantu vidi da li je kuhar nešto bacio što se moglo iskoristiti. Recimo kad filetira ribu da ne baci kosti i glavu jer se od toga može napraviti dobra supa", istakao je Legat.

U protekom danu, kaže profesionalna kuharica Milica Šoškić i jedna od finalista, bilo je interesantno vidjeti "kako 25 kuhara razmišlja o jednom komadu mesa-ramsteku".

"Također, mislim da će i danas biti zanimljivo jer nas troje finalista ne znamo koje nas namirinice očekuju. Mislim da svako ima svoj način kuhanja pa ćemo vidjeti ko će pobijediti", rekla je Šoškić.

Ovo je drugi put da je Udruženje kuhara BiH organiziralo Međunarodno takmičenje kuhara i poslastičara.

"Očekujemo da će se finalisti, koji su mladi kuhari dobro snaći s namirnicama i pripremiti nam dobro predjelo, glavno jelo i desert", poručio je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza