Otvoren Prvi Blidinje gastro festival

17.11.2018. 11:21 / Izvor: Fena
Otvoren Prvi Blidinje gastro festival

Festival je okupio poljoprivredne proizvođače s područja općine Posušje, susjednih općina i Parka prirode Blidinje.

Prvi Blidinje gastro festival otvoren je u petak u Parku prirode Blidnje s ciljem prodaje, promocije i degustacije lokalnih proizvoda, ali i promocije turističkih potencijala Blidinja kroz okrugle stolove i radionice.

Festival je okupio poljoprivredne proizvođače s područja općine Posušje, susjednih općina i Parka prirode Blidinje, članice udruge Visit Blidinje i Turističkog klastera Hercegovina, te goste iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

Otvarajući festival, koordinatorica projekta Jačanje sektora turizma u općini Posušje Mirjana Biško kazala je kako Općina Posušje ulaže stalne napore u cilju unapređenja kvalitete ukupnog života na Blidinju, kao dijela njihove općine.

"Nipošto nećemo stati na ovome već nastavljamo stvarati uvjete za razvoj ozbiljne turističke ponude i pozicioniranja Blidinja kao prepoznatljive destinacije ruralnog turizama u široj regiji. Kretanja u razvoju suvremenog turizma upravo idu u korist ruralnim kapacitetima, a sva bogatstva koja ima naše Blidinje daju nam za pravo usmjeriti sve raspoložive kapacitete u njegov daljnji razvoj", naglasila je Biško i dodala kako Blidinje, kao destinaciju ruralnog turizma, vide kao mogućeg pokretača gospodarskog napretka cijele općine.

Ravnateljica REDAH-a, partnera projekta, Mirna Jelčić rekla je kako je bio užitak pripremati ovaj projekt uz mlade i vrijedne ljude iz Odjela za razvoj Općine Posušje.

"Uvidjeli smo koliko tu ima želje i volje da se istakne ono što je vrijedno, a Blidinje je i važno i vrijedno. To smo pokazali i ovim događajem, koji je nadam se prvi u nizu koji će staviti Blidinje na turističku mapu sa svojim kvalitetnim proizvodima i turističkom ponudom kojom će te se obilježiti kao vrlo karakteristični i jedinstveni u svijetu", kazala je Jelčić.

U ime Udruge Visit Blidinje obratila se Marija Vukoja koja je pozvala posjetitelje da razgledaju, probaju i kupe izložene proizvode jer se time, dodala je, potiče lokalna proizvodnja, lokalno gospodarstvo i mali proizvođači.

Programska menadžerica izaslanstva EU u BiH Vesna Grković, također je pozdravila prisutne u ime izaslanstva koje je bespovratnim sredstvima financiralo ovaj projekt podrške turizmu, te je pozvala poduzetnike da prate mrežne stranice EU-a i partnera i uključe se u projekte.

Također je kazala da se lokalne zajednice trebaju posvetiti poboljšanju poslovnog ambijenta i administrativnih uvjeta da bi turizam i infrastrukturni razvoj zaživio.

Prvi Blidinje gastro festival organiziran je u sklopu projekta "Jačanje sektora turizma u općini Posušje". Sufinancira ga Europska unija u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal.

Nositelj projekta je Općina Posušje - Ured načelnika, uz podršku Agencije REDAH, a u realizaciju ovog festivala uključena je i Udruga Visit Blidinje.

U sklopu projekta mapirano je 160 poljoprivrednih proizvođača u općini Posušje, uz još 3 općine i to u Jablanici, Tomislavgradu i Prozoru-Rami, objavila je Općina Posušje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza