GIZ obilježio Svjetski dan okoliša uz Filmsko veče u Sarajevu

08.06.2018. 10:43 / Izvor: Akta.ba
GIZ obilježio Svjetski dan okoliša uz Filmsko veče u Sarajevu

Njemačka razvojna organizacija GIZ i Fondacija Heinrich Böll, 05. juna su svečano obilježile Svjetski dan okoliša prikazivanjem filmova u sarajevskom kinu Cinema City.

Njemačka razvojna organizacija GIZ i Fondacija Heinrich Böll, 05. juna su svečano obilježile Svjetski dan okoliša prikazivanjem filmova u sarajevskom kinu Cinema City.

GIZ je povodom ovog globalno značajnog dana u cilju podizanja javne svijesti na temu okoliša i klimatskih promjena sproveo niz paralelnih aktivnosti u Sarajevu, Beogradu i Subotici u saradnji sa partnerima.

U Sarajevu je održano Filmsko veče namjenjeno podizanju javne svijesti o značaju zaštite okoliša sa posebnim naglaskom na održivoj mobilnost ili u užem smislu transportu, te zaštiti pčela i polinacije.

Film "Više od meda", režisera Markusa Imhoofa obrađuje temu pčela kao nezamjenjivog faktora za ljudsku egzistenciju. Drugi prikazani film "Biciklom protiv automobila", režisera Frederika Gerttena, obrađuje teme ljudske opsesije autom kao dominantnim prevoznim sredstvom, te posljedica izazvanih njegovim korištenjem, ali i potrebom za transformacijom društva i upotrebom alternativnih "zelenih" prevoznih sredstava poput bicikla.

 

Marion Kraske, direktorica fondacije Heinrich Böll, istakla je da Svjetski dan okoliša predstavlja važan dan, jer je prilika za ukazivanje na probleme sa kojima se ljudi suočavaju u životnoj sredini, ali i na potencijal oblasti okoliša. Naglasila je da Fondacija Heinrich Böll radi u više od 60 zemalja, između ostalog, u domenu zaštite prirode, dekarbonizacije, poticanju distribucije obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti, te posebno na stvaranju "zelenih" radnih mjesta. "Po ovom pitanju vidimo velike potencijale širom svijeta, uključujući i za Bosnu i Hercegovinu."

Azra Velagić-Hajrudinović, voditeljica projekta Otvorenog regionalnog fonda za biodiverzitet, izjavila je da "Obilježavanjem Svjetskog dana okoliša GIZ želi privući pažnju javnosti za bitne ekološke probleme u svijetu i regionu, te podići javnu svijest, posebno na temu zaštite pčela, kako bi svaka osoba shvatila svoju ulogu i odgovornost prema okolišu i drugim živim bićima. Cilj je također generisati dobru volju među ljudima kako bi postali aktivni učesnci u pozitivnim društvenim promjenama".

Emina Durmo, savjetnica Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost, naglasila je da djelovanje u cilju zaštite okoliša, ali i žaštite od klimatskih promjena, zahtjeva potrebu za promjenom životnih navika po pitanju prevoza, promovisanjem alternativnih prevoznih sredstava poput bicikla i vozila na ekološka goriva, kao i jačim fokusom na održivom urbanom planiranju u cilju unaprijeđenja kvaliteta života ljudi.  

Ulaz na filmske projekcije je bio besplatan za javnost, koja je imala priliku uživati i u izložbi fotografija na temu biodiverziteta, organizovanoj u saradnji sa nevladininm sektorom, kao i prisutvovati prezentaciji aplikacije "Kvalitet zraka u BiH", nevladine organizacije Eko Akcija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza