Vaš pouzdan partner

Šta sve treba da znate prilikom izbora logističkog partnera - špeditera

14.02.2023 09:54:35
cargo-partner pouzdan spediter

Povjerenje je važno, ali ne poklanjajte ga olako

Za početak, najvažnije je prihvatiti činjenicu da je, a ukoliko počinjete novi posao, vjerovatnoća da vam usluga transporta neće biti potrebna vrlo mala. Bez obzira da li je riječ o uvozu, izvozu, domaćoj distribuciji ili proizvodnji – transport u lancu snabdijevanja je neizbježan.

Ukoliko nemate iskustva ili kapaciteta da ove poduhvate obavljate sami, na scenu stupaju logističke kompanije, popularno poznati kao „špediteri”. Čak i ukoliko nešto od navedenog nije vaš slučaj, „outsourcing“ vrlo često može biti optimalno rješenje za poslovanje.

Šta vam to špediteri nude?

Špediter će za vas organizovati transport i logistiku robe duž kompletnog lanca snabdijevanja. To podrazumijeva veliki broj procedura, učesnika i dokumentacije u pozadini.. Upravo zato, iskustvo i ekspertiza špeditera vam može uštedjeti dosta vremena, ali i novca.

Direktor kompanije cargo-partner u Bosni i Hercegovini, Sanjin Hamidović,  objašnjava koje to prednosti angažmanom špeditera klijent može da ostvari:

“Kompanije poput naše, koje imaju preko 40 godina iskustva u logistici i transportu, te globalno prisustvo, mogu da omoguće značajne olakšice u kretanju robe širom svijeta.  Zamislite da se za svaku pošiljku iznova edukujete o carinskim procedurama, lučkim naknadama, polisama osiguranja, neophodnoj dokumentaciji i slično. Umjesto toga, naši eksperti će to učiniti za vas i složićete se, uštedjeti vam mnogo vremena”

Sve na jednom mjestu

Špediter se može specijalizovati za jednu vrstu ili širok spektar usluga, od avionskog, brodskog, cestovnog, željezničkog ili multi-modalnog transporta do usluga carinjenja, skladištenja, pakovanja, deklarisanja i podrške duž cjelokupnog lanca snabdijevanja.

Oni sa dugom tradicijom i iskustvom, ne samo da će posredovati za vas, već će vam i sugerisati optimalno rješenje na jednom mjestu i sve to u skladu sa potrebama vašeg poslovanja.

“Naše kolege iz prakse već znaju koliki trošak transporta određena roba može da iznese, kao i poseban tretman koji ista zahtijeva. Širok spektar usluga koje u cargo-partneru možemo da ponudimo, kao i dugogodišnja saradnja sa kolegama i partnerima širom svijeta  garantuje našim klijentima da će predloženo rješenje biti optimalno za njihovo poslovanje.”, dodao je Hamidović.

Efikasnost

Čak i ako se ne razumijete u transport vrlo vam je poznat izraz “cijena na veliko”. Tako funkcioniše i transportna industrija. Bilo da su vaše pošiljke dovoljne za puni kamion ili njegov dio velika je vjerovatnoća da nećete dobiti povoljnu cijenu za njihov transport kao logistička kompanija koja ugovara poslove velikog volumena za sve svoje klijente.

Pripremite se

Ipak, logistički partner ne može vas poštedjeti  svih nepoznanica. Često ćete se u komunikaciji susresti sa brojnim nepoznatim pojmovima, skraćenicama, ali i čudnim pitanjima.

Znajte da je svako dodatno pitanje neophodno, i to s razlogom. Za početak, naučite koje su vam to informacije neophodne da biste uopšte zatražili ponudu za transport:

•           Vrsta robe

•           Adresa preuzimanja

•           Adresa krajnje isporuke

•           Dogovoreni paritet (Incoterms)

•           Koliko često ćete imati potrebu za transportom

•           Tačne dimenzije vaše pošiljke kao i sve neophodne napomene i specifikacije (Da li je riječ o opasnoj, kvarljivoj, lomljivoj robi ili je pak reč o vangabaritnoj pošiljci) itd.

Kada dobijete ponudu, detaljno je izučite kako biste imali svijest o svim troškovima koji u samom procesu nastaju, kao i da li vam ponuđeni uslovi odgovaraju. Proučite i sadržaj neophodne dokumentacije i upoznajte se sa njihovom svrhom u praksi.

Cijena nije najvažniji kriterij

Dugoročno povjerenje mnogo je važnije od krajnje cijene koju ćete platiti. Ukoliko se opredijelite za najjeftiniju ponudu, možda nećete ostvariti željeni nivo usluge ili ekspertize koju industrija u kojoj poslujete zahtjeva. Period iza nas pokazao je koliko izazova i iznenađenja može da se javi na poslovnom planu. Pouzdan partner sa kapacitetom za fleksibilnost u takvim situacijama značiće vam mnogo više od nešto više novca u kasi.

Povjerenje je važno, ali ne poklanjajte ga olako

Mnoge kompanije razvile su aplikacije i softvere koje obezbjeđuju punu transparentnost poslovanja. Uz pomoć istih možete pratiti kretanje vaše pošiljke, kao i očekivano vrijeme isporuke, a ukoliko niste sigurni, naš savjet je da birate partnere koji su svoju ekspertizu već dokazali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Auto, moto i nautika