Program socio-ekonomskog osnaživanja

13.07.2022 10:12:38

Projekti socio-ekonomskog osnaživanja realizovani su u preko 70 gradova/općina širom Bosne i Hercegovine.

Projekti socio-ekonomskog osnaživanja realizovani su u preko 70 gradova/općina širom Bosne i Hercegovine.

Kroz dodjelu start-up paketa i stručnu i savjetodavnu podršku utičeno na poboljšanje kvaliteta života cjelokupnog stanovništva.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa najnižim stepenom zaposlenosti stanovništva u Evropi i najizraženijom stopom siromaštva. Statsistički podaci ukazuju da je stopa nezaposlenosti u BiH 32,50%. Indikativno, najveća nezaposlenost je u ruralnim sredinama i među ranjivim kategorijama stanovništva. Navedeni podaci ukazuju da je stanovništvo BiH još uvijek ekonomski ovisno o pomoći i da je na samoj ivici siromaštva.

Muslim Aid Association godinama unazad implementira socio-ekonomske projekte sa ciljem osnaživanja pojedinaca i zajednice. Kroz ove projekte do sada je učešće uzelo preko 3000 porodica i kroz različite aktivnosti generisalo prihode za svoje članove.

Projektima iz oblasti poljoprivrede nastojimo pomoći svima onima koji na svojim okućnicama i njivama imaju potrebne resurse za ovom proizvodnjom. Uz "know how"  edukacijski pristup želimo ohrabriti i osnažiti pojedinca na tržištu i promovisati kvalitet koji proizvode domaći proizvođači.

"U svrhu sveobuhvatnog socio-ekonomskog razvoja kreirali smo projekte plasteničke proizvodnje, stočarstva, pčelarstva, voćarstva te osnaživanja žena u ruralnim zajednicama. Na principima dobre saradnje u sufinansiranja dodjelili smo plastenike, pčelinja društva, sadnice, steone junice i procesnu opremu za poljoprivrednu proizvodnju. Stručnim i praktičnim edukacijama omogućavamo transfer znanja i vještina koje su primjenjive u praksi. Kroz marketinške kampanje nastojimo uticati na svijest stanovništva o održivim i ekološkim principima upravljanja prirodom" ističu iz Muslim Aid Association

U narednom periodu socio-ekonomski projekti se nastavljaju u svrhu podrške domaćinstvima i proizvodnji dovoljne količine zdravstveno ispravne hrane na "kućnom pragu".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi