Muslim Aid Association

Muslim Aid 15 godina u službi humanosti

31.07.2023 10:36:11
muslim aid association

Muslim Aid Association je nevladina organizacija koja od 2007. godine djeluje u Bosni i Hercegovini.

Program socio-ekonomskog osnaživanja

Muslim Aid Association od 2007. godine implementira programe socio-ekonomskog osnaživanja sa naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva.

Cilj programa je identificirati ključne probleme i iskušenja sa kojima se stanovništvo susreće i promptno reagovati u cilju samoodrživog razvoja.

U svrhu sveobuhvatnog socioekonomskog razvoja kreirali smo projekte plasteničke proizvodnje, stočarstva, pčelarstva, te osnaživanja žena u ruralnim zajednicama.

Projekti plasteničke proizvodnje

Projekat plasteničke proizvodnje osmišljen je na način da identificira kategorije stanovništva koje imaju potrebu za proizvodnjom hrane u zaštićenom prostoru.

U navedenom programu do sada je učešće uzelo preko 2500 porodica iz cijele BiH. Kroz dodjelu start-up paketa koji uključuju instalaciju plastenika od 100m2, sistem za navodnjavanje, mulch foliju i sadnice, proizvođači su započinjali svoju proizvodnju.

Projekti stočarstva

U toku Kurban-bajrama realizuje se podjela kurbanskog mesa najugroženijem stanovništvu.

Shodno tome, Muslim Aid Association tim tokom svakog Kurban-bajrama podijeli kurbanskog mesa za 4000 osoba.

Pored toga, kurbansko meso se dijeli i javnim kuhinjama u Bosni i Hercegovini.

Projekti pčelarstva

Projekatom Winterisation obezbjeđujemo ogrjev za zimu za djecu jetime.

Muslim Aid Association je svjesna teške situacije u kojoj se nalaze samohrane majke i njihova djeca. Kupovina ogrjeva predstvlja veliki udar na budžet porodice.

Ovaj projekat je jedan od načina da pokušamo poboljšati uslove djece jetima i omogućiti im topao dom.

Podrška obrazovanju

Muslim Aid Association urgetno je reagovala 2014. godine kada su snažne poplava pogodile našu zemlju obezbjeđujući pakete hrane i neophodne artikle za sanaciju poplavom pogođenih područja.

Također smo se pružili pomoć migrantima obezbjeđujući im odjeću, obuću i vaučere za hranu.

Na početku pandemije COVID-19 obezbijedili smo neophodne artikle našim sugrađanima u cilju zaštite njihovog zdravlja.

CBM Projekat

Oodjelom steonih junica, teladi i ovaca i stručnim edukacijama socio-ekonomski osnažujemo porodice u ruralnim krajevima, a farmama podižemo nivo tehničko-tehnološke efikasnosti. Do sada smo podijelili preko 250 steonih junica, teladi i sitne stoke.

Pored toga, stručne edukacije iz oblasti držanja i adekvatne ishrane su dodatno unaprijedile nivo efikasnosti bavljenja stočarstvom kod korisnika. Projekati se implementiraju u saradnji sa lokalnim jedinicama samouprave.

Mobilna Biblioteka Molly

Pčelarstvo unaprjeđujemo kroz dodjelu start-up paketa, procesne opreme udruženjima pčelara, organizacije sajmova i promocije domaćeg prirodnog meda i proizvoda od meda.

Kroz programe koji se implementiraju u saradnji sa općinama i udruženjima pčelara do sada je kroz principe sufinansiranja dodijeljeno preko 500 pčelinjih društava. Dodatno kroz stručne edukacije uticali smo na razvoj znanja i vještina pčelara i unaprijeđenja njihove proizvodnje.

Stipendiranje jetima/siročadi

Projekat podrške obrazovanju realizira se u više segmenata koji imaju za cilj pomoć djeci i lokalnim zajednicama.

Muslim Aid Association pruža pomoć školama kroz renoviranje, donaciju opreme, edukacije za nastavnike i djecu, pružanje usluga mobilne biblioteke, projekte unapređenja zdravlja djece i podršku školovanju djece jetima/siročadi stipendiranjem i renoviranjem kuća.

Naš projekat mobilne biblioteke „Molly" je od 2010. godine u Srednjem Podrinju do sada lektirama opslužio preko 10000 malih Podrinjaca.

Sezonski projekti

Ovaj projekat ima za cilj podršku manjim lokalnim zajednicama kroz jačanje kapaciteta u oblasti obrazovanja, zdravstva i dr.

U oblasti obrazovanja to podrazumjeva infrastrukturne radove koji će poboljšati uslove školskih zgrada i riješiti goruća pitanja poput: promjena krova, termoizolacija, promjena stolarije...

Zdravstveni segmet podrazumjeva projekte koji će povećati znanje o zdravlju i pružiti konkretnu zdravstvenu uslugu djeci školskog uzrasta iz ovih zajednica.

Ramazanski projekti

Projekat mobilne biblioteke "Molly" nastao je 2010. godine kao odgovor na gorući problem većinom seoskih/područnih škola na području općina Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik i Sapna za školskom lektirom i didaktičkom opremom.

Cilj ovog projekta je da sva djeca imaju iste mogućnost za školovanje, a do sada je obuhvaćeno oko 40 škola u pomenutim općinama.

Kurban-bajram projekti

Projekat stipendiranja je projekat koji Muslim Aid Association implementira od svog osnivanja.

Korisnici projekta su do sada bili jetimi, djeca s invaliditetom i djeca iz socijalno ugroženih porodica. Cilj je da sva djeca imaju jednake mogućnosti za obrazovanje i život.

U sklopu projekta radimo i renoviranja kuća jetima u cilju poboljšanja uslova stanovanja.

Projekat zimske pomoći

Muslim Aid Association od 2007. godine kreira i realizuje sezonske programe.

Osnovni sezonski projekti se realizuju tokom ramazana i Kurban-bajrama.

Prema izraženim potrebama vrlo često se realizuju i dodatni sezonski projekti kao što je projekat Zimske pomoći.

Kroz navedene projekte dodjeljujemo prehrambene pakete, kurbansko meso, bajramske paketiće, ogrijev te potrepštine neophodne za zimu.

Hitni odgovori

Muslim Aid Association kroz svoje ramazanske projekte pokušava doprinijeti bezbrižnijoj atmosferi u toku mjeseca ramazana.

Kroz ramazanske projekte godišnje se prosječno podijeli preko 700 ramazanskih prehrambenih paketa najugroženijem stanovništvu BiH.

Sve naše stipendiste obradovali smo i bajramskim paketićima.

Bilten Muslim Aid 15 godina pogledajte na linku OVDJE

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi