Za prekogranični projekt navodnjavanja preko 240 hiljada eura

04.02.2013 15:31:08
Za prekogranični projekt navodnjavanja preko 240 hiljada eura

U ponedjeljak, 28.januara 2013. godine održan je inicijalni sastanak partnera na EU projektu: IRRI-projekat navodnjavanja koji se provodi na teritoriji opština Lovas i Tompojevci (Hrvatska), te Odžak i Šamac ( Bosna i Hercegovina).

U ponedjeljak, 28.januara 2013. godine održan je inicijalni sastanak partnera na EU projektu: IRRI-projekat navodnjavanja koji se provodi na teritoriji opština Lovas i Tompojevci (Hrvatska), te Odžak i Šamac ( Bosna i Hercegovina). Susret partnera je realiziran u Regionalnom poslovnom centru Poslovne zone Lovas. Ukupna vrijednost projekta je 240,535.47 eura, od čega Općini Odžak pripada 113.343,50 €. Projektne aktivnosti finansira Evropska unija iz sredstava IPA II fonda– Programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Projektni partneri: Lovas i Tompojevci, Vukovarsko-srijemska županiji, Udruga korisnika sustava navodnjavanja Opatovac i Tompojevci, s hrvatske strane, te  opštine Odžak i Šamac, kao i Udruženju Nezavisni biro za razvoj (NBR), sa bosansko-hercegovačke strane, su predstavili svoje institucije kao i tok aktivnosti projekta. Kroz 18 mjeseci, koliko projekat traje, projektni timovi će raditi na: promovisanju načina povećanja prinosa i prihoda poljoprivrednika, podržati proizvodnju poljoprivrednih proizvođača uvođenjem sistema za navodnjavanje, unaprjeđivanju znanja i stručnosti poljoprivrednika i tehničara, povećanju saradnje i svijesti javnosti o navodnjavanju, te promovisanjem korištenja sistama za navodnjavanje kao i njegovim racionalnim korištenjem.

U ime partnera Vukovarsko-srijemske županije sve sudionike skupa pozdravili su: zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog Željko Cirba, Stjepan Milas, kao i predstavnici korisnika EU sredstava Stjepan Milas, načelnik Općine Lovas i Hajrudin Hadžidedić, načelnik Općine Odžak. Provedbu aktivnosti i učesnike inicijalnog sastanka, koji za cilj imaju unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području obje države, pozdravili su i predstavnici ostalih jedinica lokalne uprave i partnera na čijem području se projekat provodi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi