Sterilizacija vazduha i površina

Gerimicidne lampe za suhu površinu

14.02.2023 09:17:07
Gerimicidne lampe Safety Quality Systems

Germicidne lampe su uređaji namijenjeni za sterilizaciju vazduha i površina predmeta u zatvorenim prostorijama

Safety Quality Systems iz svoje bogate ponude izdvaja lapme za sterilizaciju kako vazduha tako i površina u zatvorenom prostoru.

Gerimicidne lampe

Germicidne lampe su uređaji namijenjeni za sterilizaciju vazduha i površina predmeta u zatvorenim prostorijama. Sa povećanjem zagađenja naše okoline povećava se i prisutnost mikroorganizama, što nameće potrebu za upotrebom germicidnih lampi u mnogobrojnim oblastima čovjekovog djelovanja, kao što su: medicina, farmacija, veterina, hemijska i prehrambena industrija, kozmetika i mnogim drugim mjestima i prilikama gdje se zahtijeva sterilizacija prostora. Princip rada se zasniva na činjenici da su mikroorganizmi veoma neotporni na ultravioletno zračenje talasne dužine 257,3 nm.

UVSL1030A (standardna, plafon/zid/stalak)

Tehničke karakteristike:

– Dimenzije: 950 x 130 x 70 mm

– Težina: 2,5 Kg

– Snaga UV izvora: 30W

– Priključni napon: 230V / 50Hz

– Radni vek UV izvora: 8000 časova

– Stepen zaštite: IP20

UVSL1030A je tip lampe namijenjen za direktnu sterilizaciju (dezinfekciju) vazduha i površina u zatvorenim prostorijama. Ima mogućnost montaže na plafon prostorije, direktno ili pomoću visilica na željenu visinu; na zid prostorije pod uglom od 45˚ u odnosu na zid ili na pokretnom stalku pod uglom od 45˚ u odnosu na pod prostorije.

Faktor intenziteta zračenja je vidljiv iz sledeće tabele:

Udaljenost u cm / Jačina zračenja W/cm2

50 / 225

100 / 100

150 / 50

200 / 30

Ultravioletni (UV) zraci koji se emituju iz izvora (UV) zračenja sterilišu vazduh i površine predmeta u prostoriji.Suština njenog dejstva ogleda se u promjeni jezgra ćelije, izazvanoj fotolitičkim procesima, tako da se dioba ćelija za dugo ne može obavljati, na ovaj način. (UV) zračenje može obezbijediti pročišćenje koje je veoma jednostavno, a zapravo izuzetno efikasno. Na ovaj način, dezinfekcija se praktično može izvoditi bez upotrebe hemijskih sredstava. Dezinfekcija vazduha u zatvorenim prostorijama, na ovaj način, sa uspjehom se primjenjuje već više godina. Sterilizacione lampe su izrađene od čeličnog dekapiranog lima zaštićenog kvalitetnom plastifikacijom. Izvori (UV) zračenja su opremljeni odašiljačima od visoko sjajnog poliranog aluminijuma. Ugrađeni su izvori (UV) zračenja najpoznatijih svjetskih proizvođača Sylvania ili Philips, izrađeni u skladu sa najnovijim svjetskim propisima, čiji je radni vijek preko 2000h. Kvalitetno izrađen električni pogon lampe omogućava dug i siguran vijek eksploatacije uređaja. Izvedena je zaštita od slučajnog napona dodira i radio smetnji. Stepen zaštite IP20.

STERILIZACIONA LAMPA (plafonsko-zidna)

Predviđena je za fiksnu montažu na plafon ili zid. Pušta se u rad kada je osoblje van prostorije u kojoj je izvor (UV) zračenja, zato što je (UV) zračenje veoma štetno za kožu i oči.

Tehnički podaci:

– priključni napon 220V/50Hz

– dužina lampe 950mm

– snaga izvora (UV) zračenja 30W

– poprečni presjek 45mm x 100mm

– instalisana snaga 40W

– ugrađen prekidač

ODRŽAVANJE

U toku perioda eksploatacije potrebno je povremeno očistiti lampe i sam izvor (UV) zračenja dezinfekcionim sredstvom. Izvore (UV) zračenja treba zamijeniti novim nakon isteka 2000 radnih sati. Ukoliko se izvori ne zamijene nakon 2000 radnih sati (UV) izvori slabe i sve je manje sterilan prostor, jer su izvori (UV) zračenja istrošeni. Ukoliko se sa unutrašnje strane stakla izvora (UV) zračenja pojave zatamnjenja iste treba odmah zamijeniti novim i prije isteka radnog vijeka.

Za više informacija kontaktirajte Safety Quality Systems na broj telefona +387 61 747 929.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika