Zašto dimljena pastrmka?

14.03.2022 08:09:25
Ba.riba dimljena pastrmka

Pastrmka je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega 3 masne kiseline.

Pastrmka je zdrava i hranjiva namirnica koja zauzima važno mjesto u uravnoteženoj i pravilnoj prehrani.

Nutricionisti preporučuju  2-3 obroka ribe nedeljno, od kojih bi se jedan trebao sastojati  od od ribe bogate višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Pastrmka je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega 3 masne kiseline.

Bogat je izvor proteina koji su potrebni za normalan rast i razvoj. Odličan je izvor fosfora, selena i vitamin B12, B6, niacina i pantotenske kiseline, a dobar je izvor vitamina A1 i B1.

Neke od dobrobiti unosa Omega3 masnih kiselina

  • Štite krvotok, čuvaju arterije, snižavaju povišeni kolesterol i trigliceride
  • Pomažu boljem radu mozga te poboljšavaju pamćenje
  • Čuvaju kosti, mišiće i zglobove
  • Doprinose ljepoti kože
  • Pozitivno utiču na mentalno zdravlje

Uz ovo znanje i malo dobrih ideja za pripremanje obroka, biti će mnogo lakše uvrstiti ovu vrijednu namirnicu u svoj jelovnik. Preporučujemo konzumiranje ribe barem dva puta sedmično.

Sve su ribe ribice samo je Ba.Riba prava riba!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana