Zašto dimljena pastrmka?
Pastrmka je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega 3 masne kiseline.
Pastrmka je zdrava i hranjiva namirnica koja zauzima važno mjesto u uravnoteženoj i pravilnoj prehrani.
Nutricionisti preporučuju 2-3 obroka ribe nedeljno, od kojih bi se jedan trebao sastojati od od ribe bogate višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Pastrmka je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega 3 masne kiseline.
Bogat je izvor proteina koji su potrebni za normalan rast i razvoj. Odličan je izvor fosfora, selena i vitamin B12, B6, niacina i pantotenske kiseline, a dobar je izvor vitamina A1 i B1.
Neke od dobrobiti unosa Omega3 masnih kiselina
- Štite krvotok, čuvaju arterije, snižavaju povišeni kolesterol i trigliceride
- Pomažu boljem radu mozga te poboljšavaju pamćenje
- Čuvaju kosti, mišiće i zglobove
- Doprinose ljepoti kože
- Pozitivno utiču na mentalno zdravlje
Uz ovo znanje i malo dobrih ideja za pripremanje obroka, biti će mnogo lakše uvrstiti ovu vrijednu namirnicu u svoj jelovnik. Preporučujemo konzumiranje ribe barem dva puta sedmično.
Sve su ribe ribice samo je Ba.Riba prava riba!
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.