Trebinje: Pobjednice serijala "Moj biznis" najavljuju sadnju unikatnog ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

01.02.2011. 15:05 / Izvor: SRNA
Trebinje: Pobjednice serijala 'Moj biznis' najavljuju sadnju unikatnog ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

Slobodanka Čomić iz Bileće i Svjetlana Vuletić iz Trebinja, članice tima "Ljekovito bilje" koje su pobjednice reality šoua na RTRS-u "Moj biznis" najavile su skoru sadnju ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, a predstavnici lokalne vlasti iz Trebinja obećali su im punu podšku u realizaciji planova.

Pobjednice, koje imaju višegodišnje iskustva iz ove oblasti, istakle su da planiraju proizvoditi sadnice i sjemena, kako vrste mediteranskog porijekla lavandu, žalfiju, smilje, tako i one koje su rasprostranjene u kontinentalnom dijelu BiH kao što su miloduh, tamjan, matičnjak i bijeli sljez.

Prema njihovim riječima, proizvodnja sjemenskog materijala obuhvatala bi i proizvodnju sjemena komorača, kima, anisa, majorana, kamilice, lana i nevena.

"S obzirom da je naš projekat vezan za vegetacioni period i rokove sjetve, već u martu očekujemo početak njegove realizacije. Do tada planiramo da završimo poslove na registraciji naše firme i određivanju i obezbjeđivanju odgovarajućih lokacija zemljišta za sadnju ljekovitog i aromatičnog bilja", istakla je Svjetlana Vuletić.

Ona je dodala da je tržišni cilj ovog preduzeća u 2011. godini, proizvodnja sadnica ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja od 500 000 komada i sjemena od 100 kilograma, na osnovu koje se može ostvariti prihod od oko 200.000 KM na godišnjem nivou, s tim da je potrebno uložiti oko 80.000 KM.

Prema njihovim riječima, sredstva bi bila iskorištena za troškove zakupa zemljišta sa potrebnom infrastrukturom, troškove nabavke plastenika, troškove nabavke sjemena, sjetve, njege, troškove usluge mehanizacije trećih lica za primjenu tehnologije uzgoja u pojedinim fazama.

Čomićeva je istakla da su pobjedom u serijalu "Moj biznis" svojili mnogo vijednih nagrada, među kojima automobil, novac, reklamu, životno osiguranje, kancelarijski namještaj, računar , napominjući da ih posebno raduje podrška mnogih ustanova i firmi, kao što je pismo namjera o budućoj poslovnoj saradnji sa Galenskom laboratorijom iz Gradiške, kao i interesovanje Amabasade Norveške u BiH za njihov projekat.

"Ovo je dobra poruka da u Hercegovini može dobro da se radi i da ona ima i pamet i brojne kapacitete za ovakve i slične programe i projekte. Mi u lokalnoj upravi i u buduće ćemo podržavati projekte koji su usmjereni na samozapošljavanje i brži ekonomski razvoj. To smo i zacrtali u našoj dugoročnoj strategiji razvoja", istakao je načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk.

Čomićeva i Vuletićeva ističu da nisu imale vlastita sredstva da same pokrenu svoj biznis pa su odlučile da pokušaju u projektu RTRS.

One kažu da je ovaj projekat unikatan i da im je drago što su ga mnogi prepoznali kao odličnu biznis ideju, te dodaju da otvaranje repro centra za ljekovito aromatično i začinsko bilje podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti