Samantha Power

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Power: U BiH je ključno izboriti se s endemskom korupcijom

Administratorica USAID Samantha Power tokom boravka u BiH potvrdila je čvrstu opredjeljenost SAD-a u izgradnji demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti građana BiH.

21.01.2022. 10:26 / Izvor: Akta.ba

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power tokom boravka u Bosni i Hercegovini potvrdila je čvrstu opredjeljenost Sjedinjenih Američkih Država u izgradnji demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti građana BiH. 

Posjetu BiH počela je sastankom sa istraživačkim novinarima iz više lokalnih medija u prostorijama Oslobođenja, najstarijeg printanog medija u zemlji, kada se razgovaralo o ključnoj ulozi nezavisnih medija i istraživačkog novinarstva u otkrivanju korupcije u BiH i informiranju građana u vrijeme sve veće polarizacije i dezinformacija.

Naglasila je da je podrška nezavisnim medijima temeljni stup napora Sjedinjenih Američkih Država za jačanje demokratije i borbu protiv endemske korupcije u BiH, saopćeno je iz USAID-a.

Administratorica se srela s grupom preživjelih ratnih logoraša različitog etničkog porijekla koji su bili suočeni s užasnim progonom zbog svog etničkog identiteta, a danas su oni dio etnički raznolike grupe preživjelih logoraša koji su se okupili kako bi zajednički promovirali razumijevanje, pomirenje i povjerenje u cijeloj BiH.

Preživjeli logoraši su opisali svoje svakodnevne napore suprotstavljanja opasnoj retorici podjela, pri čemu s mlađim generacijama dijele vlastita logoraška iskustva kako bi podcrtali zašto se rat više nikada ne smije ponoviti u BiH.

Od 2010. godine USAID sarađuje s članovima brojnih udruženja žrtava rata koji svoje priče dijele s drugim građanima BiH, posebno mladima, kako bi im pokazali stvarne posljedice sukoba. Svojim angažmanom iniciraju rasprave o tome kako BiH može ići naprijed kroz izgradnju mira i pomirenje.

Svoj prvi dan posjete administratorica Power nastavila je u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj gdje se susrela s mladim ženama, ekološkim aktivisticama u borbi protiv korupcije u svojoj zajednici.

Administratrica im je čestitala na hrabrosti u suprotstavljanju i otkrivanju korupcije naglašavajući da je upravo borba protiv korupcije ključni angažman USAID-a i Vlade SAD-a u BiH, te da je ta borba temelj jačanja vladavine prava i demokratskih institucija BiH.

Potom je posjetila Ambasadu SAD-a i susrela se s lokalnim zaposlenicima koji podržavaju misiju USAID-a više od 25 godina. Većina lokalnih uposlenika radi s Misijom USAID-a u BiH od njenog osnivanja nakon rata te im je administratorica izrazila zahvalnost na predanosti u izgradnji budućnosti BiH.

Administrator Power zaključila je prvi dan posjete sastankom s grupom mladih političkih lidera koji su pokazali opredjeljenost radu na rješavanju najvažnijih pitanja koja brinu građane BiH, a Power je naglasila da budućnost BiH ovisi o mladim ljudima koji trebaju preuzeti vodsvo u svim sektorima društva.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#USAID

#Samantha Power

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti