Za novčane podsticaje u poljoprivredi BPK-a dodatnih 100.000 KM

01.04.2022. 07:48 / Izvor: Akta.ba
BPK

Iznos sredstava za novčane podsticaje u poljoprivredi uvećan je za 100.000 KM, tako da sada iznosi 350.000 KM.

Poduzimajući niz mjera s ciljem zaustavljanja rasta cijena, a naročito osnovnih životnih namirnica, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na jučerašnjoj 127. redovnoj sjednici usvojila je izmjenu Programa kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2022.godinu Ministarstva za privredu.

Iznos sredstava za novčane podsticaje u poljoprivredi uvećan je za 100.000 KM, tako da sada iznosi 350.000 KM, a izmjenama uvećani su iznosi za zasijane površine žitarica, krompira i drugih poljoprivrednih kultura.

Osim toga, Vlada je primila k znanju Informaciju Ministarstva za privredu BPK-a vezanu za Projekt otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda na području BPK-a te zadužila ovo ministarstvo da u roku od trideset dana (30), iznađe novčana sredstva u iznosu od 200.000,00 KM za realizaciju ovog projekta, koji će se uz danas predložene sugestije razmatrati i usvojiti na narednoj sjednici Vlade. Direkcija robnih rezervi zadužena je da Vladi dostavi prijedlog prijema i sigurnog skladištenja poljoprivrednih proizvoda koji će biti predmet otkupa.

"Uz primanje k znanju informacije Ministarstva za privredu BPK-a u vezi provedenih aktivnosti vezanih za relizaciju Zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja se odnosi na dodjelu goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH iz postojećih robnih rezervi, Vlada je zadužila Kantonalnu direkciju robnih rezervi da izvrši prijem i skladištenje, kao i distribuciju dizel goriva poljoprivrednim proizvodačima s područja Bosansko -podrinjskog kantona prema spisku utvrđenim Odlukom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona", navedeno je. 

Na prijedlog Ministarstva finansija, usvojene su odluke o odobravanju unosa razgraničenih namjenskih prihoda koji nisu utrošeni u prethodnoj godini u budžet BPK-a za 2022.godinu.

Vlada nije imala primjedbi na Nacrt Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koje je upućeno Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

"Prema federalnoj Direkciji cesta Vlada BPK, na prijedlog Ministarstva privrede, uputit će dopis za neophodnu i hitnu sanaciju magistralnog puta M20 na dionici od mosta Alije Izetbegovića do Baćanskog mosta koja se nalazi u katastrofalnom stanju, a koja je u nadležnosti federalne Direkcije", saopćeno je. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti