Koliko košta radno mjesto u BiH?

16.07.2011. 11:10 / Izvor: Deutsche Welle
Koliko košta radno mjesto u BiH?

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvišom stopom nezaposlenih u Europi, 44 posto, a vojska nezaposlenih odavno je premašila pola milijuna. Premda u zemlji djeluje čak 13 zavoda ili agencija za zapošljavanje, na državnoj, entitetskim i županijskim razinama, samo dest posto zaposlenih posao je pronašlo posredstvom ovih institucija. Oni koji ostanu bez posla na zavode za zapošljavanje se prijavlju ne zbog uvjerenja kako će im te institucije pomoći da pronađu posao, već kako bi primali naknadu koja iznosi oko 320 maraka mjesečno. "Tu naknadu zavod im isplaćuje, jedino ukoliko su im njihovi bivši poslodavci uplaćivali doprinose", kaže Haris Čuljković glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Teško do posla

Nezaposlene osobe dužne su tražiti posao, a javne službe za zapošljavanje tu su da ih osposobe za posao, kroz razne obuke i pripreme za tržište rada. Haris Čuljković kaže kako se mnogi zapošljavaju `na crno` kako bi i dalje primali novčanu naknadu od zavoda. Oni koji žele uistinu doći do posla u BiH traže druge načine i često koriste `vezu` da bi došli do radnog mjesta.

"Korupcija u zapošljavanju posebno je prisutna u javnom sektoru, a najizraženija je u zadravstvu i obrazovanju", kaže glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić. Ona ističe se da mladim ljudima, koji tek završe fakultet, traži članstvo u određenoj stranci, onaj tko urgira za njega da dobije posao u određenoj državnoj instituciji traži mu jednogodišnju plaću ili 10.000 maraka. "Ako vi i ne tražite "vezu", "veza" nađe vas", kaže naša sugovornica.

Čak je bilo slučajeva da osoba dođe na razgovor za posao pa je onda odvedu na stranački skup, kažu joj da za početak treba glasati za njih, što je naročito bilo izraženo u predizbornoj kampanji. Onda tu osobu odvedu da se učlani u stranku, i tek onda je uzimaju kao ozbiljnog kandidata za to radno mjesto.

"Veza" koja vam je "sredila posao" nakon izvijesnog vremena podsjeti vas na to i traži da na tom radnom mjestu djelujete po stranačkoj liniji ili zastupate interese stranke, što je mnogo gore od slučajeva novčanog plaćanja radnog mjesta, navode u Transparency Internationalu, međunarodnoj nevladinoj organizacije posvećenoj borbi protiv korupcije.

Ne žele svi kupovati radno mjesto

No, mnogi ne pristaju kupovati radno mjesto. Takvima mogućnost da pronađu posao pruža, uz ostale i web stranica Posao.ba.

U proteklih sedam godina je 140.000 nezaposlenih postavilo svoje životopise na ovo stranicu. Istovremeno su poslodavaci na Posao.ba objavili 50.000 oglasa.

Preko ove stranice radno mjesto pronašlo je do sada 40.000 ljudi. "To znači da je, čak 80 posto poslodavaca, a riječ je uglavnom o privatnim tvrtakma, koji su tražili uposlenike preko naše stranice, uspijelo pronaći osobu koja je zadovoljavala njihove kriterije", kaže glasnogovornica ove najpoznatije bh. internetske burze rada Vedrana Maglajlija.

Ona dodaje da poslodavci najčešće traže komercijaliste, prodavače, administrativne radnike, knjigovođe, menadžere, programere, zdravstvene djelatnike, inžinjere. "Najviše radimo s privatnim tvrtkama i zbog toga što oni traže konkurentnu radnu snagu, ljude koji govore strane jezike, inforamtički su pismeni i koji se nadmeću za određenu poziciju“, kaže Maglajlija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti