Mostarski aerodrom plaća najskuplje gorivo u regionu

13.01.2011. 08:40 / Izvor: Dnevne novine SAN
Mostarski aerodrom plaća najskuplje gorivo u regionu

Radnici Aerodroma Mostar već duže vrijeme pokušavaju pronaći izlaz iz teškog stanja u ovoj firmi. Kako kažu, iako je dobro što u ova vremena primaju redovne plaće, ipak ne mogu ostati ravnodušni na nefunkcionalno poslovanje ovog aerodroma, koji bi uz bolju upravu i gazdovanje, mogao donijeti mnogo više koristi preduzeću, gradu Mostaru, ali i Federaciji BiH.

Radnici tvrde da je zbog čudnih odnosa između uprave i vlasnika, sa lokalnim tajkunima, aerodrom koji je u vlasništvu Grada Mostara 88 posto, nefunkcionalan i da je zbog toga kasa aerodroma lakša za 100 miliona KM, koliko su profitirali aerodromi u Splitu i Dubrovniku, dajući usluge za preko milion turista - hodočasnika, koji svake godine dolaze u Međugorje.

Mladen Tabak, zamjenik predsjednika Sindikata Aerodroma Mostar, za katastrofalno stanje u ovom državnom preduzeću smatra njegov menadžment i Grad Mostar.

"Jučer smo imali interni sastanak sa direktorom Marinom Raspudićem, koji nam je obećao da će pitanje cijene goriva na aerodromu biti uskoro riješeno i da će biti raspisan tender za novog dobavljača. To je inače jedan od najvećih apsurda, jer se gorivo na mostarskom aerodromu prodaje po cijeni od 1.960 dolara po toni, dok je cijena iste količline u Sarajevu, Dubrovniku, Splitu oko 800 dolara! Međutim, mi imamo privatnog dobavljača goriva, firmu "Circle International" iz Međugorja, koja kupuje gorivo od "Energopetrola" i preprodaje ga", rekao je za "San" Tabak, koji nije htio komentarisati špekulacije o koristi, koju od ovakvih aranžmana, imaju direktor firme i gradonačenik Mostara.

Nema putokaza

Koliki je nemar gradskih vlasti prema ovom preduzeću, govori i podatak da je Mostarski aerodrom vjerovatno jedini za koji nema ni jedan putokaz, i da do sada ni jedna obećana linija iz Mostara za Pariz, London, Rim i Moskvu, nije ni otvorena, a da se aerodrom zatvara u 15 sati, jer nikada nije uvedena druga smjena.

Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, nisu bili raspoloženi komentarisati teške optužbe za nemarno poslovanje, koje su im upućene iz Sindikata aerodroma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti