Parkovi Dinarskog luka povezuju region

20.11.2012. 08:00 / Izvor: eKapija.ba
Parkovi Dinarskog luka povezuju region

Predstavnici zaštićenih područja i institucija za zaštitu prirode iz regije Dinarskog luka, od Slovenije do Albanije, okupili su se u ponedjeljak u Banja Luci na međunarodnoj konferenciji koju je organizirala svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF u sklopu projekta "Parkovi Dinarskog luka".

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić pozdravila je stotinjak uzvanika koji će tekom pet dana konferencije učiti o dobrobiti zaštićenih područja, o zaštićenim područjima u kontekstu Evropske unije, održivom turizmu, te klimatskim promjenama.

"Sigurna sam da će realizacija ovog projekta učvrstiti povezanost regiona, da će dovesti do kvalitetne razmjene ideja i iskustava koje će doprinijeti da nacionalni i parkovi prirode na području Dinarskog luka postanu mjesta ili mjesto koje će posjećivati brojni turisti iz cijelog svijeta. Želim da se zahvalim WWF-u, svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode, koji je koordinator ovog projekta, Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Norveške i Mava fondaciji koji projekat finansiraju. U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Vladi Republike Srpske imati će pouzdanog partnera koji će svojom kreativnošću i posvećenošću doprinijeti ne samo da se svi ciljevi ovog projekta realizuju nego da se uspostavi čvrsta prekogranična saradnja i kreiraju brojni drugi zajednički projekti koji će doprinijeti boljem povezivanju, učvršćivanju postojećih veza i ekonomskom prosperitetu svih zemalja Dinarskog luka", istaknula je ministarka Golić na konferenciji za novinare u Banja Luci uoči otvaranja konferencije.

WWF već šest godina uspješno surađuje s ministarstvima odgovornima za zaštitu prirode u cijeloj regiji Dinarskog luka i kao produkt te suradnje izašao je projekt Parkovi Dinarskog luka. To su prepoznali i Norvežani koji su podržali umrežavanje zaštićenih područja kao bitan element poboljšanja regionalne suradnje.

"Prirodne vrijednosti ovog regiona moramo ekonomski valorizirati i od toga napraviti komparativnu prednost za region vis a vis ostatka Evrope", komentirao je izvršni direktor WWF-ovog Mediteranskog projekta dr. Deni Porej.

Projekt "Parkovi Dinarskog luka" započeo je u januaru 2012. s glavnim ciljem stvaranja mreže 75 parkova u regiji. K tome ima i vrlo važnu zadaću naučiti zaposlenike parkova boljem upravljanju, te održivom turizmu. Još jedan od ciljeva projekta jest raditi na prepoznatljivosti Dinarskog luka, koji bi u svijetu trebao biti jednako važan kao Alpe ili Karpati. Dinarski luk mogao bi postati sinonim za održivi razvoj.

"Ova konferencija su prvi koraci prema ostvarivanju ugleda Dinarskog luka u Evropi i svijetu. Da bismo to postigli osmislili smo brend Parkovi Dinaridi i započinjemo suradnju sa sektorom turizma u zemljama Dinarskog luka kako bismo zajedno predstavili prirodno blago koje krasi našu regiju", riječi su voditelja projekta "Parkovi Dinarskog luka" Leona Kebea iz WWF-ovog Mediteranskog programa.

Među glavnim govornicima na konferenciji bit će Lučka Kajfež Bogataj, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2007. godine, koja će održati prezentaciju o klimatskim promjenama i uticajima koje imaju na zaštićena područja, prirodu i okoliš. Nigel Dudley imati će prezentaciju o dobrobitima i vrednostima zaštićenih područja u regiji, dok će gospođa Erica Stanciu podijeliti sa sudionicima svoje znanje o zaštićenim područjima u EU kontekstu. Wilf Fenten iz Europarc Consultinga održati će predavanje i trening o održivom turizmu.

Predposljednjeg dana konferencije učesnici će posjetiti Nacionalni park Kozara, gdje će ih dočekati direktor parka Dragan Romčević.

"Drago mi je da smo domaćini ove važne konferencije koja nam omogućava da se bolje upoznamo sa kolegama koji rade na sličnim poslovima u svojim zaštićenim područjima. Razmijeniti ćemo iskustva i jedni drugima predstaviti svoje parkove kako bi lakše i uspješnije funkcionisali u okviru jedne velike mreže parkova Dinarskog luka", rekao je Romčević.

Projekt "Parkovi Dinarskog luka" trajati će tri godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti