Direktna ulaganja

Mitrović potpisao ugovore: Za tri preduzeća podsticaji skoro milion KM

14.12.2023. 08:02 / Izvor: SRNA
Vojin Mitrović

Mitrović je rekao novinarima u Banja Luci da je riječ o privrednim subjektima koji su prvorangirani na javnom pozivu za direktna ulaganja.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović potpisao je danas u Banja Luci ugovore o dodjeli podsticaja za direktna ulaganjima sa predstavnicima preduzeća "Hemofarm" iz Banjaluke, "Eksport city" iz Prnjavora i "Mega drvo" iz Bijeljine u ukupnom iznosu od oko 990.000 KM.

Mitrović je rekao novinarima u Banja Luci da je riječ o privrednim subjektima koji su prvorangirani na javnom pozivu za direktna ulaganja, dodajući da su sve ove firme bile korisnici dosdašnjih podsticaja koje daje ovo ministarstvo.

On je naveo da resorno ministarstvo od 2019. godine aktivno pomaže privrednim subjektima, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona i u sadašnjem vremenu inflacije, te najavio da će takve aktivnosti biti nastavljene.

"U budžetu za narednu godinu predviđena su sredstva za subvencije po četiri osnova, a za podsticaje za direktna ulaganja predviđeno je 14,6 miliona KM. Nastojaćemo da pomognemo privrednim subjektima kako bi se proizvodnja podigla na viši tehnološki nivo i da bi domaći privredni subjekti bili konkurentniji na evropskom i svjetskom tržištu", rekao je Mitrović.

On je naglasio da se podsticajima pomaže privrednim subjektima i da zapošljavaju mlade radnike, dodajući da novija tehnološka rješenja zahtijevaju strukturu radnika sa većim obrazovnim nivoom.

Saša Urošević iz "Hemofarma" rekao je da je ovo dobra inicijativa koja će privući investicije i pomoći razvoju privrede i dodao da je, prema potisanom ugovoru, ovom privrednom subjektu pripalo 390.000 KM.

"To ćemo iskoristiti za modernizaciju procesa i tehnologija kako bismo pojačali proizvodne kapacitete, što će naš proizvodni sajt učiniti efikasnijim i konkurentnijim. Ova sredstva će pokriti 25 odsto investicije u ovom projektu, što je za nas značajno", naveo je Urošević.

Izvršni direktor bijeljinske firme "Mega drvo" Stevan Ostojić rekao je da je ovoj firmi dodijeljeno 270.000 KM, što će doprinijeti sanaciji štete od požara iz aprila ove godine u kome je pričinjena šteta od 15 miliona KM.

Direktor "Eksport sitija" Mirsad Turčinović istakao je da je pomoć privredi uvijek dobrodošla pogotovo u ovim vremenima, dodajući da će 330.000 KM biti uloženo u kupovinu proizvodnih mašina radi poboljšanja produktivnosti.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti