MIZERNE NAKNADE

Spor još traje: Kako se otimala zemlja u Glamoču radi izgradnje vjetroparka

20.02.2024. 09:04 / Izvor: Akta.ba
glamoč

Na adrese pojedinih vlasnika zemlje na području okolnih sela općine Glamoč od prošle godine stužu rješenja kojiima se izuzima zemljište.

Nakon što smo na portalu Akta.ba objavili tekst o izgradnji vjetroelektrane "Škadimovac" u opštini Glamoč, našoj redakciji javili su se mještani i vlasnici zemljišta na kojima je planirana izgradnja vjetroparka.

Naime, na adrese vlasnika zemlje na području okolnih sela opštine Glamoč od prošle godine stužu rješenja kojiima se izuzima zemljište za potrebe izgradnje vjetroparka “Škadimovac”.

Predlažu vlasnicima da ga iznajme investitoru na 30 godina, kao što je to urađeno u slučaju pojedinih vjetroparkova u susjednim općinama Livno i Tomislavgrad.

Ogorčeni zbog načina na koji je Opština Glamoč izuzela zemljište i trajno oduzima njihovu zemlju, pokrenuli su sudske sporove koji traju već godinu dana.

Oni smatraju da bi izgradnja vjetroparka bila dobra stvar i za njih i za Opštinu, ali ne pristaju da im se trajno oduzima zemljište na kojem će biti izgrađene vjetrenjače i pristupni putevi.

Opština Glamoč je još 2018. godine objavila javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina, a odluku o izuzimanju zemljišta donijela je prošle godine. Odluku o eksproprijaciji Opština je  obrazložila navodnim postojanjem javnog interesa. 

NAKNADA ZA ZEMLJU 30 FENINGA

U rješenju se navodi da je procijenjena vrijednost zemljišta 30 feninga po metru kvadratnom, što je jedan od razloga što mještani negoduju. Osim što ne pristaju da Opština cijepka njihova imanja na nekoliko dijelova, vlasnici zemljišta ogorčeni su i zbog cijene koju im je odredila Opština Glamoč, a koju vodi načelnik Nebojša Radivojša.

javni poziv

 

"Oni su faktički uzeli čitavo selo. Većina građana ih je tužila i spor i dalje traje. Zemlja je oduzeta, a po mišljenju brojnih građana nezakonito. To potvrđuju i rješenja koja stižu nakon tužbi mještana i vlasnika zemlje", priča za naš portal Milorad Milišić.

Navodi da Opština radi u svom interesu, da li ličnom ili državnom – vrijeme će pokazati.

"Opština koristi priliku što je selo protjerano i uzima čak i kućišta sa zemljomMislimo da ljudima makar temelje mogu ostaviti. Po papirima meni konkretno uzimaju zemlju mog dede jer mog imena nigdje nema, iako je u katastru sve uvedeno na mene. To su smiješne stvari", navodi on.

Kada se pogleda spisak vlasnika kojima se zemljište oduzima, ukupna površina parcele i površina koja se im se oduzima, je velika. Oduzimaju se pašnjaci, njive, livade, kuće, zgrade…

Zemljište se cijepa tako Opština Glamoč sebi uzima više od polovine parcele, kao što je primjer Mile i Vojislava Zjajića kojem je na parceli od 8.474 Opština Glamoč oduzima 39 metara. 

Dušanu Kneževiću Rotki, odnosno njegovim nasljednicima oduzeto je 13.787 m2.  Marku Kureljušiću od parcele površine 1.618 m2 oduzeta su 92 m2. Jelica Knežić, rođena Zubić i njeni nasljednici imali su više sreće, pa su im na parceli od 23.098 m2 oduzeta samo 643 m2. Od parcele površine 5.073 m2 Mihajlu Milišiću je izuzeto 115 m2. Istom vlasniku, na drugoj parceli, od 5.474 m2 je oduzeto 146 m2. Peri Kureljušiću su od njive koja ima 1.723 m2 oduzeli 437, dok je Dani Zubiću od njive površine 1.577 m2 oduzeto je 446 m2.

zemlja glamoč

Kupovina preostalih kvadrata bi opštinu koštala dodatnih 300 KM. U poslu čija se vrijednost procjenjuje u rasponu od nekoliko oko 100 miliona eura, mještani smatraju da je ponuđena naknada za predmetne nekretnine mizerna i neadekvatna. U pitanju je nekoliko stotina ljudi.

PREDMET VRAĆEN NA PONOVNI POSTUPAK 

Dokaz je da je izuzimanje protuzakonito je i rješenje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je rješavajući žalbu Milorada Milišića iz Dervente, izdala rješenje kojim je poništila rješenje Službe za stambeno komunalne poslove Opštine Glamoč, od 21.12.2022. godine i predmet ponovo vratila na ponovni postupak i odlučivanje.

"Važno je znati da vlasnik nekretnina koje se nađu u obuhvatu javnog interesa ne može zaustaviti/spriječiti provođenje postupka i konačno izvlaštenje svojih nekretnina, jer je postupak izvlaštenja propisan zakonom, u skladu je sa ustavnim i konvencijski zajamčenim pravom na mimo uživanje imovine, ali i sa pravom javne vlasti da se u to pravo miješa kada procijeni da je to u javnom interesu, naravno uz pravično obeštećenje vlasnika, odnosno kompenzaciju u visini tržišne vrijednosti nekretnina koje se izvlaste", navodi se u rješenju federalne agencije.

rješenje

 

Mještani se i dalje nadaju da će Opština Glamoč i načelnik Nebojša Radivojša shvatiti da je najbolje da se spor riješi obostrano prihvatljivim kompromisom. 

Kontaktirali smo i Opštinu Glamoč, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovore. Ukoliko se načelnik ipak oglasi po pitanju spora za vlasnicima zemlje, objavit ćemo i njihovu stranu priče.

(Edit teksta 26.02.2024)

"Opština Glamoč ne vodi nijedan sudski spor sa vlasnicima zemljišta - jedan broj lica je sporazumno prihvatilo ponuđenu naknadu, a sredstva koja su isplaćena pripadaju investitoru. Postupak nije završen pa ne znamo tačan iznos", odgovorili su nam kratko iz Opštine Glamoč.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti