Poljoprivredni potencijal

Dan uljarica u Brčkom: Možemo li se oduprijeti uvoznoj hrani

06.03.2024. 13:16 / Izvor: Fena
dan uljarica

Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede IRUP Brčko i kompanija BIMAL održali su Dan uljarica na temu.

Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede IRUP Brčko i kompanija BIMAL održali su Dan uljarica na temu ''Poljoprivredni potencijal BiH - da li se možemo oduprijeti uvoznoj hrani''.

Prirodni potencijal Bosne i Hercegovine, poljoprivredni poticaji kao i suradnja s velikim proizvođačima mogu biti ključni elementi u borbi s prevelikim uvozom hrane u prethodnom razdoblju, priopćili su organizatori.

"Domaći proizvođači svakodnevno nailaze na veliki broj različitih administrativnih i ekonomskih izazova, međutim, u suradnji s institutima kao što je naš i povezivanjem poljoprivrednika s predstavnicima vlasti pokušavamo pronaći zajednička rješenja koja će pomoći da se istakne značaj domaće proizvodnje i samim tim utječe na smanjenje uvoza hrane", rekla je direktorica IRUP-a Brčko Azelea Suljkanović.

Suljkanović je naglasila da ima posebno zadovoljstvo da već devetnaesti put IRUP i kompanija BIMAL tradicionalno okupljaju preko 150 poljoprivrednih proizvođača i dužnosnika na Danu uljarica.

Kako je dodala, ovaj događaj je jedinstvena prilika da se razmijene iskustva i da se govori o tome zašto je važno unaprjeđenje domaće poljoprivredne proizvodnje jer kada dođe do velikih ekonomskih kriza kao što je bila covid kriza ili sukob u Ukrajini, tada uvoz hrane značajno utiče na cijene finalnih proizvoda.

Imati svoju vlastitu domaću proizvodnju znači oduprijeti se velikim fluktuacijama cijena i očuvati svoje tržište, a posljedično i svoje potrošače, smatra Suljkanović.

"Poljoprivrednici na ovakvom događaju imaju mogućnost izravno komunicirati s predstavnicima vlasti i dobiti odgovor na pitanja koja su od velikog značaja za njihovo poslovanje i opstanak u teškim tržišnim uvjetima", rekla je direktorica.

Sudionici panela bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstva poljoprivrede Županije Posavske uz organizatora poljoprivredne proizvodnje.

Razgovorom i interakcijom sudionika zaključeno je da se planskim uređenjem proizvodnje, te različitim poticajima i subvencijama mogu stimulirati proizvođači kako bi se na bh. tržištu smanjio uvoz hrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti