Sječa šume i sadnja sadnica

Brčko: Usvojen plan upravljanja šumama

20.03.2024. 09:44 / Izvor: Fena
šuma

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je plan upravljanja šumama u ovoj godini čime se planira sječa šuma i zasađivanje novih sadnica u ovoj godini.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je plan upravljanja šumama u ovoj godini čime se planira sječa šuma i zasađivanje novih sadnica u ovoj godini za šta je u budžetu Brčko distrikta obezbijeđeno 25.000 KM.

Šefica Pododjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta BiH Ljiljana Zenunović kaže da plan podrazumijeva kontrolisanu sječu šume te uzgojno šumske radove, čuvanje i zaštitu šuma.

Ona je istakla da je na godišnjem nivou dozvoljeno sjeći do osam hiljada metara kubnih šume, a da je ove godine planirano oko 3.500 metara kubnih za sječu šuma koje su u vlasništvu Distrikta.

"Ove godine imamo u planu da radimo sječu šuma putem javnog nadmetanja za pravne subjekte koji su registrovani za tu vrstu djelatnosti i imaju licencu za izvođenje radova u šumarstvu i na ovaj način će se dobiti oko 1.400 kubnih metara drveta", dodala je Zenunović.

Ističe da je na godišnjem nivou u privatnim šumama dozvoljena sječa šume do 160 hiljada metara kubnih, a da je ove godine za eksploataciju planirano osam hiljada metara kubnih.

Sječa se radi na osnovu zahtjeva vlasnika šume i u prosjeku se na godišnjem nivou zaprimi od 250 do 300 zahtjeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti