PETAR ĐOKIĆ NA OTVARANJU

Samit energetike u Trebinju: Cilj Republike Srpske je energetska nezavisnost

21.03.2024. 07:45 / Izvor: SRNA
samit trebinje

Đokić je naglasio da je cilj Republike Srpske da i dalje bude energetski nezavisna i da proizvodi dovoljno energije.

Ako Evropa želi da postiče energetsku tranziciju na ovim prostorima, treba da bude spremna da investira veliki novac, izjavio je ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić na Samitu energetike u Trebinju.

Đokić je naglasio da je cilj Republike Srpske da i dalje bude energetski nezavisna i da proizvodi dovoljno energije za potrebe stanovništva i privrede, dodajući da će biti učinjeni svi napori da se maksimalno produži životni vijek termoelektrana.

"A Evropu, koja traži da ih u kratkom vremenskom periodu ugasimo, moramo razočarati da to ne možemo učiniti. Ako Evropa želi da postiče energetsku tranziciju na ovim prostorima, treba da bude spremna da investira veliki novac", rekao je Đokić.

Ponovio je da je procijenjena vrijednost investicija u energetskom sektoru u Republici Srpskoj veća od 4,3 milijarde KM.

"Važno je što u Republici Srpskoj počela izgradnja novih energetskih objekata, hidro, vjetro i solarnih elektrana, a zaključeni su ugovori u okviru 1.790 megavata intalisane snage", rekao je Đokić.

On je ukazao na to da je "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) nosilac velikih energetskih projekta, više od 660 megavata instalisane snage koje ovo preduzeće realizuje kroz hidro, solarne i vjetro elektrane.

Đokić je istakao da je Republika Srpska odlučno krenula putem energetske tranzicija i sprovela niz aktivnosti, usvojila sve potrebne zakone, navodeći da neke stvari još treba doraditi kako bi u energetskom svijetu mogla igrati važnu ulogu.

"To je najveća razvojna šansa Republike Srpske jer to neće biti samo korisno za svijet energetike nego i u funkciji podrške ukupnom ekonomskom rastu, a najveći dio tih investicija je u Hercegovini, ali i u drugim dijelovima Republike Srpske", naveo je Đokić.

On je rekao da će u Republici Srpskoj biti nastavljena politika regionalnog energetskog podsticanja i razvoja novih energetskih objekata, navodeći da će u narednih do pet godina biti izgrađeni ti objekti, a da postoje i novi zainteresovani investitori.

Đokić je naveo da je važan i razvoj visokonaponske i distributivne mreže.

On je istakao da je Samit u Trebinju značajan da bi se produbila iskustva u razvoju energetkog sektora ovog dijela Evrope i da se ponude nova rješenja za njegovo unapređivanje.

Ulaganje u zelenu energiju trajni garant niske cijene struje

"Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) isključivo je opredijeljena za ulaganja u obnovljive izvore energije, što će biti trajni garant održavanja niske cijene struje u Republici Srpskoj, izjavio je generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Petrović je naveo da ERS već ima ugovorena tri takva projekta i sedam koji su spremni za realizaciju.

Prema njegovim riječima, ulaganjima u obnovljive izvore energije doprinijeće se i većem izvozu struje i prihodima u budžetima Republike Srpske i lokalnih zajednica, kao i većoj profitabilnosti ERS-a.

Petrović je, nakon prvog panela o energetskom povezivanju i umrežavanju u regionu u okviru Samita energetike Trebinje, istakao da je najvažnija poruka današnjeg Samita energetike da je potrebno da se unaprijedi povezanost energetskih kompanija u regionu, ne samo javnih, nego i privatnih.

Petrović je ukazao na nedostatak podrške Energetske zajednice kada je riječ o dekarbonizaciji, te da ne postoji jasna politika njihove podrške.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti