Razvoj turizma i proširenje turističke ponude

Ministrica Pozder s premijerom BPK: Čuvati Drinu i afirmirati turističku ponudu

06.05.2024. 16:14 / Izvor: Akta.ba
Goražde

Foto: Premijer Ćulov i ministrica Pozder

Razgovarano je i o mogućnostima razvijanja autokampa u Goraždu, što bi također obogatilo turističku ponudu.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder sastala se danas u Sarajevu s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Edinom Ćulovom.

Teme razgovora su bile mogućnosti saradnje i podrška Ministarstva projektima u regiji Goražda, kako bi zajednički uticali na razvoj turizma i proširenje turističke ponude.

Razgovarano je i o pitanju odlaganja otpada i funkcioniranju kantona sa aspekta i aktivnosti na zaštiti okoliša. S tim u vezi, premijer Ćulov je istakao važnost gradnje i reorganizacije nove deponije Trešnjica koja je u pripremi, te zatvaranju deponije Šišeta.

Ministrica Pozder je nedavno boravila u Bosansko-podrinjskom kantonu i razgovarala s resornim ministrom i gradonačelnikom Goražda kako bi ovaj strateški projekt bio što prije i što efikasnije realiziran.

U saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma je navedeno da religijski turizam postaje sve popularniji, o čemu govori i podatak da je u Evropi oko 12 posto turista motivirano vjerskim razlozima, te da Bosna i Hercegovina ima bogatu religijsku baštinu koja je sigurno zanimljiva mnogim turistima, što može biti dodatni faktor razvoja.

Jedna od ideja koja može obogatiti tu vrstu turističke ponude kada je goraždanski kraj u pitanju je i projekt ''Križni put blaženih Drinskih mučenica'', kojeg je predstavio premijer Ćulov.

Razgovarano je i o mogućnostima razvijanja autokampa u Goraždu, što bi također obogatilo turističku ponudu, ali i o akcijama čišćenja rijeke Drine što je od velikog značaja za ovo područje.

"Zemlja koja ima Međugorje, Ajvatovicu, Olovo, Podmilačje, Ferhadiju, Žitomislić, Tvrdoš... zaista može privući veliki broj turista, koji, između ostalog, destinacije biraju iz religijskih motiva. Projekti koji će destinacije povezivati s lokalnim stanovništvom, održivim razvojem i očuvanim vjerskim i baštinskim vrijednostima svakako će imati podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Goražde je za većinu nas Drina i herojstvo tog naroda. S premijerom Ćulovom želimo realizirati projekte koji će afirmirati naš turizam, ali i čist okoliš. Moguće je unaprijediti i afirmirati turizam u BPK, a Drinu i njenu ljepotu štititi na najbolji mogući način", rekla je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti