U Sarajevu otvoreni sajmovi "Gradnja i obnova" i "Dani turizma"

30.03.2011. 16:04 / Izvor: Fena
U Sarajevu otvoreni sajmovi 'Gradnja i obnova' i 'Dani turizma'

Sajamske manifestacije "Gradnja i obnova" i "Dani turizma" otvorene su danas u sarajevskoj Skenderiji.

U okviru manifestacije "Dani turizma" održava se 35. međunarodni sajam turizma i turističke berze, te 1. međunarodni sajam ugostiteljske opreme i cateringa, dok je sajam "Gradnja i obnova" praćen izuzetno aktuelnom temom "Dani energetike Sarajevo“.

Generalni direktor Centra Skenderija Suad Džindo je kazao da je turizam, pored energetike, grana privrede kojom BiH može da se pohvali i koji ima resurse respektabilne za cijelu Evropu i svijet.

"U narednim godinama ćemo pokušati da ovo bude svjetska manifestacija i da, zajedno s državnim organima, prikažemo sve ono što vrijedi u BiH", izjavio je Džindo, dodajući da su ove godine prisutni izlagači iz Turske, Španije, Crne Gore i drugih zemalja, što je jedan od pokazatelja da se polako otvara interes regiona za naše resurse.

Ove godine na "Danima turizma" izlaže više od stotinu izlagača, dok je broj izlagača na Sajmu "Gradnja i obnova" znatno manji.

"Učestvovanje građevinara na sajmu direktno je uslovljeno investicijama u ovaj sektor koje su značajno smanjene. To je pokazatelj na čemu u budućnosti treba raditi i u šta treba ulagati jer je poznato da je građevinarstvo pokretač 40 drugih djelatnosti", kazao je Džindo.

Što se tiče sajma turizma, po njegovim riječima, očekuje se da tour operateri iz BiH uspostave što više kontakata sa svojim kolegama iz drugih zemalja.

Predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić je, uime KS-a, izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ovih manifestacija u Sarajevu. Govoreći o "Danima turizma", Malić je navela da ta manifestacija predstavlja šansu da grad Sarajevo, Kanton i BiH promovišu svoje mogućnosti u toj oblasti.

"S druge strane, ovo je šansa da se predstave zemlje koje su se dokazale u turizmu, poput Turske ili Španije koje učestvuju na sajmu i koje su primjer šta se sve može ponuditi u turizmu i kako može biti prospetitetna privredna grana", kazala je Malić.

Smatra ovo prilikom i da bh. turistički radnici, energetičari i ugostitelji sklope buduće poslove, čime bi se u krajnjoj liniji obogatila ponuda BiH.

Na Danima energetike Sarajevo pažnja je usmjerena na energetsku efikasnost pri gradnji - odabiru materijala i načinu gradnje koji dugoročno doprinosi štednji energije. Ova tema je izuzetno interesantna u cijelom svijetu, a tom manifestacijom, kako je istaknuto na otvaranju, nastoji se dati mali doprinos globalnoj borbi za štednju energije i povećanje energetske efikasnosti.

U okviru sajma turizma tokom tri dana trajanja ove manifestacije bit će upriličeni brojni sadržaji, prezentacije, degustacije i približavanje turističke ponude iz BiH, kao i prezentacije turističkih potencijala Turske, Španije i drugih.

Na sajmu učestvuje i Udruženje turističkih agencija BiH, a za sutra je najavljeno potpisivanje kodeksa prava s Udruženjem hotelijera i restoratera BiH kojim će definirati pravila poslovanja tur-operatera s hotelijerima i restoraterima.

Održavaju se i "Dani meda, ljekobilja i organske hrane“ koji su okupili oko 40 izlagača iz cijele BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti