Srebrenica: Stručno osposobljavanje malinara

19.02.2011. 12:44 / Izvor: Fena
Srebrenica: Stručno osposobljavanje malinara

Uzgajivači maline s područja općine Srebrenica imali su priliku da im stručnjaci iz ove oblasti jučer daju savjete o radovima koje treba obaviti u ovo vrijeme u zasadima maline i objasnili su im kako da to propisno urade da bi malinjaci dali zadovoljavajući rod.

Projekt-menadžer u MI-BOSPO Jelena Vidaković izjavila je da je seminar održan za uzgajivače maline koji su dobili kredite od ove organizacije za pokretanje i razvoj mini biznisa iz poljoprivrede.

"Oko 400 osoba, većinom žena, iz bratunačke i srebreničke općine korisnici su naših kredita i mnoge su se opredijelile za malinarstvo, i zbog toga smo organizirali predavanje o uzgoju i zaštiti maline",kazala je Vidaković.

Ona je dodala da je cilj projekta da se i nefinansijskim uslugama pomogne korisnicima kreditnih sredstava da razvijaju poljoprivredni biznis i educiraju se u tom poslu i uskoro će agronomi koje ćemo angažirati obići plantaže maline, obučiti njihove vlasnike, dati im stručne upute i praktično im pokazati kako se obavljaju određeni poslovi u zasadima maline.

Organizator ovog seminara, kome je prisustvovalo 70-ak malinara iz Srebrenice i Bratunca, je Mikrokreditna organizacija MI-BOSPO, a organiziran je u okviru trogodišnjeg projekta "Mreže žena u biznisu" koji ova organizacija provodi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti