USK: Fiskalizacija i visoki doprinosi bacaju obrtnike na koljena

04.11.2011. 10:45 / Izvor: eKapija.ba
USK: Fiskalizacija i visoki doprinosi bacaju obrtnike na koljena

Na području USK u 2011 godini registrirano je 2000 obrtnika, od čega na području općine Bosanska Krupa 180. Broj onih koji su odlučili ove godine krenuti sa obrtom na ovoj županiji je 217, dok je 255 odjavilo svoje obrtničke djelatnosti. Podatak za općinu Bosanska Krupa je 21 prijavljen, a 20 odjavljenih. U ovoj godini gledano po općinama najviše odjavljenih obrta je u općini Bihać, a najviše prijavljenih u općini Cazin, piše lokalni portal mojUSK.ba.

Obrt je kako se često može čuti "živa materija" pa što bi se reklo dok ide – ide, kad ne ide zatvori! Obaveze su daleko manje u odnosu na pokretanje jednog poduzeća kakvo je primjerice društvo ograničene odgovornosti, još ako spadate u grupu obrta kao što su stari tradicionalni zanati onda možete ostvariti i određene pogodnosti. Kako navodi ovaj portal, to je važno i zbog vremena u kojem se nalazimo prvenstveno u zemlji kakva je Bosna gdje je političko stanje nesređeno što za sobom vuče i ekonomsku nestabilnost, a time i nesigurnost kako inostranih ulagača tako i svih nas u zemlji koji bi smo pokrenuli vlastiti biznis, a tu su i posljedice ekonomsko-financijske krize koja je poprilično uzdrmala ionako krhku ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine .

Sličnog mišljenja su u Obrtničkoj komori USK koja navodi da ni obrtnička djelatnost nije imuna na sve što se dešava oko nas, ali da recesija manje utiče na obrtništvo zbog mogućnosti prilagođavanja uslovima tržišta.

Kako kazao predsjednik Obrtničke komore USK Zuhdija Golubović, što je potvrđeno i u Službi za privredu općine Bosanska Krupa, kao najčešći problemi sa kojima se susreću naši obrtnici su previsoke obaveze po osnovu doprinosa, smanjenje obima posla, ali i fiskalizacija čiji troškovi kada se pridodaju svim spomenutim troškovima "bacaju ljude na koljena" i vrlo lako navode na odluku o gašenju obrta.

Ima i apsurda u pojedinim općinama po kojima primjerice taksisti plaćaju odvoz smeća što kod ljudi izaziva revolt. Iako je jasno da se određene obaveze moraju plaćati ipak interesantan podatak koji govori o neujednačenosti u općinama, a kojeg iznosi Golubović, je da se cijena otvaranja obrta na USK kreće od 20-250 KM. Tako primjerice kako smo mogli čuti, ako obrt otvarate u općini Bihać platit ćete 165 KM, u općini Bosanska Krupa oko 130 KM,a u Bosanskom Petrovcu 20 KM bez obzira o kojoj je obrtničkoj djelatnosti riječ. Ako govorimo o brzini otvaranja obrta saznajemo da i tu postoji razlika od 5 do zakonskih 15 dana, a razlike od općine do općine su i u dokumentaciji koju je potrebno priložiti prilikom otvaranja obrta, što je ističe predsjednik Obrtničke komore rezultat samovolje lokalne zajednice.

Ukoliko ste se odlučili za otvaranje obrta, prema onom što smo mi zaključili iz razgovora, najbolje je da se javite Obrtničkoj komori koja će vam iz prve ruke reći kako do projekta, gdje Obrtnička komora može aplicirati s takvim projektom i koliko to košta. Na pitanje vide li mladi perspektivu u obrtu, Golubović ističe: "Mlade osobe ne iskazuju veći interes za osnivanje obrta, a razloge vidi u strukturi obrazovanja, nedostatku edukacije mladih i nisko akumulativnost u obrtu, kao i to da mladi nisu upoznati sa činjenicom da se obrt jednostavno otvara, da su ulaganja mala i da su mogućnosti u obrtu vrlo velike".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti