BiH i Hrvatska zajedno u projektu: Poljoprivredni otpad pretvaraju u energiju

14.03.2012. 11:15 / Izvor: eKapija.ba
BiH i Hrvatska zajedno u projektu: Poljoprivredni otpad pretvaraju u energiju

U okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina već drugu godinu uspješno se provodi projekat ABCDE Posavina (Agricultural Biomass Cross-border Development of Energy in Posavina. Projekat ima četiri specifična cilja koji se odnose na analizu potencijala za korištenje poljoprivredne biomase u regiji, uključivanje iskorištavanja poljoprivredne biomase u regionalne/lokalne razvojne planove, edukaciju poljoprivrednika i promociju korištenja energije biomase s ciljem održivog razvoja.

"Fokus projekta ABCDE Posavina je promocija energetskog iskorištavanja poljoprivredne biomase u Posavini, a ciljana regija obuhvata jeste: Vukovarsko-sremsku županiju, Distrikt Brčko te opštine Šamac, Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac", potvrdili su za ekapija.ba u Institutu za genetičke resurse u Banjoj Luci, naglašavajući kako su primarne ciljne skupine projekta regionalna i lokalna uprava i samouprava, poljoprivrednici, poljoprivredne srednjoškolske ustanove u regiji te potencijalni investitori za koje će biti pripremljeni raznovrsni materijali te organizovane radionice i promotivna događanja.

U projektu sudjeluju Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) i Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci (IGR), kao nosioci projekta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te Vukovarsko-sremska županija, Brčko distrikt te opštine Orašje, Odžak, Domaljevac-Šamac i Šamac kao partneri na projektu. Provođenje je započelo 1. marta 2011. godine, a aktivnosti na projektu će trajati 24 mjeseca.

U Institutu ističu kako su izvori poljoprivredne biomase koja se koristi u energetske svrhe otpad i ostaci iz poljoprivredne proizvodnje te energetski usjevi. Glavni oblici iskorištavanja biomase su proizvodnja biogasa, biodizela i bioetanola.

"Biogas se može koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije, kao i za proizvodnju biometana koji se može koristiti kao pogonsko gorivo ili injektirati u mrežu prirodnog plina. Biodizel i bioetanol se koriste kao pogonsko gorivo za motorna vozila. Mogu se koristiti kao čisto gorivo, no radi tehničkih razloga najčešće umiješavaju u fosilna goriva. Drvenasta biomasa, npr. ostaci iz voćarstva, primarno se koriste za proizvodnju električne energije i topline", pojašnjavaju u Institutu.

U cilju održivog korištenja prirodnih resursa i promoviranja OIE stručnjaci Instituta za genetičke resurse kažu kako je potrebno energetsko iskorištavanje poljoprivredne biomase uskladiti s drugim politikama, prije svega proizvodnjom hrane, kako bi se ostvarile prednosti vezane uz diversifikaciju ruralne proizvodnje i zaštitu okoliša.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 325.100 eura, a samim korištenjem biomase pruža se mogućnost ostvarivanja pozitivnih socio-ekonomskih učinaka te pozitivnih učinaka za okoliš.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti