BiH ima velike potencijale u proizvodnji i preradi voća

07.03.2011. 16:41 / Izvor: eKapija.ba
BiH ima velike potencijale u proizvodnji i preradi voća

Sve analize koje su rađene u BiH pokazuju da na ovom području postoje idealni uvjeti za proizvodnju i preradu voća te da se visoko kvalitetno voće i povrće koje se uzgaja na ovim prostorima može koristiti kao gotov proizvod, u svježem stanju, ali i kao sirovina za finalni proizvod.

Također, naša zemlja zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima i različitim klimatskim tipovima neke od poljoprivrednih kultura može uzgajati i više puta u toku iste godine. Sve to pruža mogućnost investitorima da brže otplate investicije kao i da osiguraju kontinuirano snabdijevanje tržišta sirovinom.

Ljiljana Vukelić, direktorica kompanije "Prijedorčanka", jedne od vodećih prerađivača voća u BiH, ističe da geografski gledajući Bosna i Hercegovina ima velike potencijale u daljem razvijanju voćarstva, međutim da li ima kapacitet da postane proizvodni i prerađivački centar ostavlja stručnjacima da procijene. Kaže da bi im kao vodećim prerađivačima voća u BiH mnogo značilo da Bosna i Hercegovina to i postane jednog dana.

"Ne samo da bismo smanjili troškove prijevoza, gubitke tokom prijevoza sa udaljenih mjesta, vremenske i financijske utroške čekanja na granicama već bi kao proizvođači mogli imati konkurentnije cijene na inostranim tržištima", kaže nam ona.

Govoreći o tome koliko voća uspjevaju osigurati na bh. tržištu za svoju proizvodnju i je li to dovoljno naglašava da se tu sureću s određenim problemima. "Što se tiče nabavke sirovina na bh. tržištu, a isključivo se radi o industrijskom voću, tu imamo manje probleme koji se ogledaju u visokim cijenama, ali i nedovoljnim količinama potrebnim za našu proizvodnju. U ovom trenutku 40 posto sveukupne sirovine moramo uvoziti iz zemalja regije, s tim da je Srbija najzastupljenija", kaže Vukelić za eKapiju.

Ipak, posljednjih godina postoje i pozitvni pomaci što se tiče omjera u uvozu. Naime, on se znatno smanjio u proteklih pet godina kada su imali i do 80% uvoza, što ih raduje.

Što se proizvodnje najveći udjel u prošloj godini imala je šljiva koja je činila 60% sveukupne proizvodnje. Slijede jabuka, kruška i višnja koje čine ostalih 39%, a tek jedan posto proizvodnje je činilo koštičavo voće i to najviše zbog veoma visokih cijena i nepovoljnih klimatskih uvjeta u periodu njihovog dozrijevanja.

U budućnosti "Prijedorčanka" ima u planu povećanje proizvodnje i povećavanje obima proizvodnje isključivo u duboko zamrznutom programu, i to višnja, šumskog voća, industrijske jagode, te šljive.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti