Šveđani akvizirali i mostarski Adria Ipon Security

13.01.2011. 14:59 / Izvor: eKapija.ba
Šveđani akvizirali i mostarski Adria Ipon Security

Švedska agencija za zaštitu Securitas, nakon što je krajem prošle godine akvizirala zaštitarsko društvo Alarm West Group iz Sarajeva, nastavila je sa osvajanjem bosanskohercegovačkog tržišta preuzimanjem većinskog vlasništva nad agencijom Adria Ipon Security iz Mostara.

Securitas je na zvaničnoj stranici objavila informaciju o kupovini 85 posto udjela mostarskog Adria Ipon Securityja. Ugovorom je predviđena mogućnost i naknadnog preuzimanja ostalih 15 posto kapitala firme. Akvizicija je zaključena 1. januara 2011. godine.

Adria Ipon Security ostvaruje godišnji promet od oko 4,2 miliona KM i zapošljava preko 200 ljudi. Kompanija se uglavnom bavi zaštitarskim uslugama, a njeni korisnici su banke, benzinske stanice, trgovačka preduzeća i institucije javne uprave.

"Securitas je u decembru 2010. godine stupio na tržište Bosne i Hercegovine, a danas je lider u oblasti zaštite imovine i lica. Preuzimanjem agencije Adria Ipon Security nastojimo ojačati našu poziciju u ovoj zemlji", navodi se u saopćenju.

Kompanija Securitas osnovana je 1934. godine, te je tada zapošljavala samo tri radnika. Danas posluju u preko 40 zemalja u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Bliskom Istoku, Aziji i Africi. Ima preko 260.000 zaposlenika koji čuvaju razne objekte, od malih trgovina do aerodroma. Ukupni obrt ovog međunarodnog preduzeća iznosi preko 6,2 milijardi eura.

Kompanija je prošle godine donijela stratešku odluku o širenju na tržište Istočne Evrope, a ulazak na bh. tržište ozvaničen je kupovinom grupacije Alarm West , u koju će investirati 21 milion KM. Još nije objavljeno koliko će iznositi investicija u mostarski Adria Ipon Security.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti