Tuzla: Do kraja mjeseca kraj istraživanja ležišta kamene soli na "Tetimi"

20.10.2011. 08:15 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Do kraja mjeseca kraj istraživanja ležišta kamene soli na 'Tetimi'

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Bajazit Jašarević jučer je u društvu ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željka Knežičeka i direktora Rudnika soli Tuzla obišao postrojenja i eksploatacione bušotine Rudnika soli na Tetimi.

Cilj posjete bila je prezentacija obima i intenziteta aktivnosti koje je Rudnik soli realizirao u izgradnji istražno – eksploatacionih bušotina na ležištu kamene soli "Tetima" Rudnika soli "Tuzla" d.d. Tuzla. Podsjećanja radi, Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je izdvojila 500.000,00 KM za ove namjene.

"Danas smo se i praktično uvjerili da je Vlada Tuzlanskog kantona ispravno uložila sredstva za dalja istraživanja i da se poslovi izvode sasvim korektno i prema planu", kazao je Jašarevića. Inače Rudnik soli je od izuzetne važnosti za hemijsku industriju na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, posebno kada se uzmu u obzir planovi Sisecam sode iz Lukavca i Solane u Tuzli da povećaju svoje proizvodne kapacitete za što je nezaobilazan uslov povećanje kapaciteta proizvodnje slanice iz Rudnika soli Tuzla.

Kako je istakao direktor Rudnika Midhat Katanić, Rudnik je do sada završio radove na dvije, a do kraja mjeseca oktobra očekuje se završetak radova i na trećoj bušotini čime će biti okončane aktivnosti istraživanja ležišta soli na ovom lokalitetu.

Današnja posjeta bila je prilika i da se razgovara o daljim potrebama i problemima s kojima se susreće Rudnik soli Tuzla, prilikom čega je posebno akcentirana potreba sanacije sonovoda kojim se slanica transportuje od Rudnika do Fabrike sode u Lukavcu i Solane u Tuzli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti