"Amasis" najprofitabilniji među malim i srednjim preduzećima

22.12.2011. 17:09 / Izvor: Beta
'Amasis' najprofitabilniji među malim i srednjim preduzećima

Najveću dobit među malim i srednjim preduzećima u Srbiji u 2010. godini ostvarila je beogradska firma "Amasis", objavljeno je 22. decembra u ediciji časopisa "Biznis i finansije" o poslovanju malih i srednjih preduzeća u 2010. i 2011.

Prema podacima Agencije za privredne registre, firma "Amasis" je u prošloj godini imala profit od milijardu i 29 miliona dinara.

U ediciji časopisa "Biznis i finasije" navodi se da je na rang listi 10 najprofitabilnijih malih i srednjih preduzeća u Srbiji, sedam preduzeća iz Beograda, dva su iz Novog Sada i jedno iz Smedereva.

Na listi 10 najprofitabilnijih iza "Amasisa" nalaze se preduzeće "Autoritas investment" i "Dinamika" iz Novog Sada, na četvrtom mestu je "Utva - Industrial Business Zone" iz Smedereva, sledi "Strabag", šesto i sedmo mesto zauzimaju "M centar land" i "M centar sistem", slede "Promo medija" i "BZ top Corporation", a na desetom mestu je "MPC holding".

Osnovni indikatori poslovanja malih i srednjih preduzeća ukazuju na krupne strukturne probleme u tom ovom sektoru, ocenjuje se u ediciji.

Među najznačajnijima strukturnim preduzećima je preterana dominacija mikro preduzeća i preduzetnika sa izrazito malim brojem zaposlenih, nasuprot niskom nivou razvijenosti srednjih preduzeća, koja bi trebalo da predstavljaju pokretača razvoja, dodaje se.

Prošle godine je broj novoosnovanih i ugašenih preduzeća gotovo izjednačen, a broj novoosnovanih radnji je za oko 10 odsto niži od broja zatvorenih.

Broj zaposlenih je smanjen za gotovo 60.000, ili za 6,6 odsto, i to najviše u srednjim preduzećima (9,6 odsto), koja su za razliku od malih firmi, zbog sporijeg prilagođavanja kasnije osetila pravi udar krize, navodi se u specijalnoj ediciji časopisa Biznis i finasije.

U sektoru malih i srednjih preduzeća je kao i prethodnih godina, prisutna visoka koncentracija firmi u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i tehničkim delatnostima.

U ukupnom plasmanu proizvoda i usluga i dalje sa 70 odsto dominira domaće tržište, koje je i glavni izvor nabavke sirovina. Izvoznici u ovom sektoru čine 3,9 odsto, a učešće izvoza u ukupnom prometu je 7,3 odsto, navodi časopis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti