Zakon o novčanim podrškama FBiH stupio na snagu: Veći podsticaji za poljoprivredu i ruralni razvoj

07.01.2011. 10:15 / Izvor: eKapija.ba
Zakon o novčanim podrškama FBiH stupio na snagu: Veći podsticaji za poljoprivredu i ruralni razvoj

Novi federalni Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je stupio na snagu 1. januara 2011. godine, predviđa da umjesto dosadašnjih tri posto, izdvajanja za poljoprivredu i ruralni razvoj iznose od tri do šest posto budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji BiH.

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kažu da u početku zakon nije bio `najsretnije rješenje`, jer su insistirali da se odrede izdvajanja od šest posto federalnog budžeta , no Vlada FBiH nije prihvatila ovaj prijedlog.

Zakon o finansijskim podrškama oslanja se na Zakon o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivredi koji je usvojen 2004. godine, a koji je predviđao izdvajanja od tri posto federalnog budžeta, što nije bilo ni približno dovoljno za snažaj podsticaj za poljoprivredu.

Novim zakonom se na jedinstven način regulišu najvažnija pitanja iz poticajne politike u Federaciji i određuju jasni i precizni modeli novčanih podrški u Federaciji BiH.

Bešćo Alibegović, stručni savjetnik za poljoprivrednu politiku u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ističe da osim većih izdvajanja, važna odrednica novog Zakona, jeste što se uvodi i model podrške dohotku.

"Radi se o modelu koji je uveden radi zbrinjavanja malih nekomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja imaju ili koriste najviše jedan hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta. Pravo na novčanu podršku ostvaruje svaki član nekomercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji u godini podnošenja zahtjeva ima status poljoprivrednika osiguranika penzionog osiguranja i najmanje 55 godina života za muškarce, odnosno 50 godina života za žene", objašnjava Alibegović.

Pravo na dohodovnu podršku odobrava se za slijedeću kalendarsku godinu i isplaćuje se dva puta godišnje, a novčana podrška iznosi do 3.000 KM.

Osim modela podrške dohotku, uvodi se i model podrške proizvodnji čiji je cilj zaštita proizvodnje od naglih oscilacija, cijena poljoprivrednih proizvoda, repromaterijala, sredstava rada i opreme, gdje se prema potrebi određuju koeficijenti korekcije novčane podrške.

Treći model, model kapitalnih ulaganja predviđa dodjelu nepovratnih sredstava komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima radi unaprjeđenja uslova proizvodnje poljoprivrednih gazdinstava i povećanja produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrednog gazdinstva.

Model ruralnog razvoja omogućava investiranja u poljoprivredna gazdinstva, ruralnu infrastrukturu, podršku mladim poljoprivrednicima, stručno osposobljavanje za rad u poljoprivredi te tradicionalne proizvode.

Ovim zakonom je predviđena i podjela na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva. "Komercijalna poljoprivredna gazdinstva imat će pravo na podsticaje prema modelu podticaja proizvodnji i modelu kapitalnih ulaganja, dok će nekomerijalna gazdinstva biti podržana u sklopu podrške dohotku i ruralnom razvoju", ističe Alibegović za eKapiju.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ističu da ostaje obveza i kantonalnih budžeta po ovom osnovu, čime cjelokupni sistem potpora dobiva i dugoročnost i stabilnost, odnosno stvara se sigurniji ambijent za domaće poljoprivredne proizvođače.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti