Sistemi kvaliteta u prehrambenoj industriji: Menprom očekuje novi higijenski paket mjera

22.02.2011. 15:35 / Izvor: eKapija.ba
Sistemi kvaliteta u prehrambenoj industriji: Menprom očekuje novi higijenski paket mjera

Mesna industrija "Menprom" iz Gornje Tuzle bila je danas domaćin radionice koju je u okviru projekta "Credo - konkurentni regionalni ekonomski razvoj", upriličilo Udruženje za razvoj "Nerda" Tuzla, saopćila je press služba KPKT.

Radionica pod nazivom "Sistemi kvaliteta u prehrambenoj industriji" imala je za cilj upoznavanja aktera u prehrambenoj industriji sa pozitivnim primjerima u uvođenju sistema kvaliteta odnosno uvođenju standarda kvaliteta (ISO, HACCP, EUROGAP).

"S obzirom na činjenicu da je `Menprom` član prehrambenog odbora projekta `Credo` a i kao nastavak naše uspješne saradnje sa Udruženjem `Nerda`, mi smo okupili članove Odbora i predstavnike firme iz prehrambene industrije kako bi se upoznali sa primjerima iz prakse, razmjenimo iskustva iz oblasti sistema upravljanja kvalitetom, kako bi se što bolje pripremili za obaveze koje donose novi pravilnici, a koje će uskoro usvojiti BiH. Očekujemo jedan novi higijenski paket mjera kojeg sačinjavaju četiri odredbe, koji treba da stupi na snagu i koji želimo što spremnije dočekati. Tom cilju će u velikoj mjeri doprinijeti radionica čiji smo domaćin“, rekla je Merima Dževdetbegović tehnički direktor Mesne industrije "Menprom" Gornja Tuzla.

Rukovodstvo kompanije Menprom je učesnike radionice upoznalo sa procesima uvođenja sistema kvaliteta u Mesnoj industriji "Menprom" Gornja Tuzla te upriličilo obilazak proizvodnih pogona firme sa ukazivanjem na primjere pozitivne prakse. U izjavi za Privredni servis Kantonalne privredne komore Tuzla, direktorica Dževdetbegović je naglasila kako je "Menprom" implementirao najnoviji sistem upravljanja sigurnošću proizvoda ISO 22000 i održava ga već 4 godine.

Uspješno je implementiran "Halal" sistem a vrijedno je pomenuti da "Menprom" posjeduje internu, savremeno opremljenu laboratoriju za kontrolu zdravstvene ispravnosti i kvalitete svojih proizvoda. Ova laboratorija nije obavezna, nije propisana nikakvim zakonima, predstavlja lično opredjeljenje menadžmenta s ciljem samokontrole, sticanja povjerenja kupaca i što kvalitetnije zaštite potrošača. Osim po širokom asortimanu, izuzetnom kvalitetu proizvoda, aktivnostima u društvenoj zajednici,

"Menprom" se i instaliranjem ove laboratorije svrstava u red rijetkih pozitivnih primjera među privrednim subjektima u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti