Saudijci dali novac: U Mostaru se gradi novo porodilište vrijedno sedam miliona KM

18.05.2011. 15:51 / Izvor: eKapija.ba
Saudijci dali novac: U Mostaru se gradi novo porodilište vrijedno sedam miliona KM

U sklopu Regionalnog medicinskog centra "Dr. Safet Mujić", u Mostaru bi uskoro trebala početi izgradnja nove bolnice za pedijatriju, ginekologiju i neonatologiju, čija se vrijednost procjenjuje na oko sedam miliona KM. Ovim projektom Mostar će dobiti savremeno opremljeni bolnički centar koji svojim korisnicima može pružiti sve vrste medicinskih usluga na jednom mjestu.

Izgradnju nove bolnice finansirat će Saudijski fond za razvoj, u okviru "Projekta dovršenja i opremanja četiri bolnice u FBiH". Radi se o povoljnom kreditnom aranžmanu od 25 miliona američkih dolara, s godišnjom kamatnom stopom od dva posto i rokom otplate od 25 godina, uz grace period od pet godina.

Ovim projektom obuhvaćene su još i Klinička bolnica u Mostaru, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu te Opća bolnica u Konjicu, a ukupan iznos kredita namijenjen za izgradnju pedijatrije i ginekologije u Mostaru iznosi 3,5 miliona dolara.

Nedavno je objavljen i javni poziv za izvođača radova na koji se mogu prijaviti kompanije iz svih zemalja svijeta. Konkurs će biti otvoren do polovine juna, a kompanija koja bude dostavila najpovoljniju ponudu morat će dobiti zeleno svjeto i od saudijskih finansijera.

"Nova bolnice za pedijatriju, ginekologiju i neonatologiju gradit će se na zemljištu u neporednoj blizini sadašnje bolnice i doma za djecu bez roditeljskog staranja `Egipatsko selo`. Objekat će se graditi na dva sprata sa prizemljem i bit će opremljen sa najnovijom i najsavremenijom opremom. Radovi će, prema našim procjenama trajati, oko 18 mjeseci", potvrdio je za eKapiju Sead Kajtaz , pomoćnik direktora za nemedicinska pitanja u RMC "Dr.Safet Mujić".

Jedan dio novca koji bude nedostajao najvjerovatnije će opet biti obezbijeđen iz kreditnih sredstva, s obzirom da mostarska bolnica ne raspolaže sa vlastitim kapitalom za infrastrukturne projekte.

Važno je napomenuti da se RMC "Dr. Safet Mujić" već iskoristio neke od kreditnih sredstava Fonda za ekonomsku razvojnu saradnju (EDCF) Republike Koreje namijenjenog Projektu modernizacije bolnica u Bosni i Hercegovina, na osnovu kojeg je nabavila medicinsku opremu vrijednu blizu milion KM.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti