Midhat Arifović: Fiskalizacija je kompleksan proces i opterećenje za male obveznike

20.05.2011. 15:05 / Izvor: eKapija.ba
Midhat Arifović: Fiskalizacija je kompleksan proces i opterećenje za male obveznike

U Federaciji BiH i pored mnogobrojnih problema uspješno se provodi proces fiskalizacije. Posljednji rok ističe 15. jula, a prema podacima Porezne uprave Federacije BiH do današnjeg dana predato je 11.316 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, dok je broj fiskalnih uređaja 11.043.

Najviši broj inicijalnih fiskalizacija ostvaren je u Kantonu Sarajevu 2.762, zatim Tuzli 1.832, Mostaru 1.710, Bihaću 1.534, Zenici 1.386, Novom Travniku 1.255, Livnu 324, Orašju 283, Ljubuškom 219 i Goraždu 110.

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH za ekapija.ba kaže da je s obzirom na ekonomsku situaciju u našoj zemlji Porezna uprava zadovoljna dosadašnjim procesom fiskalizacije, iako je još rano govoriti o njenim stvarnim efektima jer sam proces fiskalizacije još uvijek nije završen.

"Prema našoj ocjeni postupak fiskalizacije je dugotrajan i kompleksan proces opterećen mnogim problemima koji su često i objektivno van kontrole i uticaja Porezne uprave", ističe Arifović, naglašavajući kako je Porezna uprava FBiH samo jedan od učesnika ovoga procesa.

Također, Arifović naglašava kako su na dosadašnji tok fiskalizacije uticali: nezainteresovanost obveznika fiskalizacije, tehnička nespremnost servisa i nedovoljna obučenost servisera za kvalitetno obavljanje radnji koje su uslov za proces inicijalne fiskalizacije, te sporost u radu nadležnih komisija Federalnog ministarstva finasija, koje su provodile postupak testiranja uređaja, kao i ekonomska kriza koja je mnoge obveznike fiskalizacije dovela u situaciju da lošije posluju.

"Fiskalizacija je teret u svim državama, odnosno i FBiH u kojoj je sve krenulo u neko nesretno vrijeme kada vlada svjetska ekonomska kriza. Mi smo upozoravali da je sve ovo opterećenje za male obveznike i to se pokazalo kao jedan od problema negativnosti ovoga Zakona", kaže Arifović.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti