Obnovljivi izvori energije budućnost BiH

05.07.2011. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
Obnovljivi izvori energije budućnost BiH

Sve više kompanija u BiH pri svom proizvodnom ciklusu koristi obnovljive izvore energije koji su se dokazali kao najefikasnije sredstvo za uštedu električne energije, troškova održavanja, mazuta te povećanje konkurentnosti...

Kako su obnovljivi izvori važan faktor razvoja svih zemalja, pa tako i BiH kao članice Energetske zajednice, ohrabrujući su i podaci sa terena koji govore o dobrim namjerama za pokretanjem novih projekata u ovoj oblasti. Najavljuju se projekti koji se odnose na korištenje otpada, izgradnju malih hidroelektrana, izgradnju solarnih elektrana i biomase, a pokrenuti su i projekti izgradnje vjetroelektrana.

Dobar primjer su svakako pojedine kompanije koje su obnovljive izvore prepoznale kao svoju alternativu i napravile velike uštede. Tipičan primjer je jedna od pivara u BiH koja će zahvaljujući EBRD-ovom programu WeBSeEEF napraviti znate uštede u svom proizvodnom procesu.

Napravljene su uštede na godišnjem nivou za 91.900 eura, smanjeni su troškovi mazuta za 89,700 eura, troškovi električne energije smanjeni su za 1,400 eura, dok su operativni troškovi i troškovi održavanja manji za 800 eura.

Da će ušteda energije biti u fokusu narednih godina u našoj zemlji govore i podaci sa terene, koji ukazuju da sve više kompanija odlučuje koristiti jedan od programe energetske učinkovitosti i sebi osigurati veću konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu.

Ohrabrujući podaci su iz susjedstva gdje je recimo jedna od kompanija koja se bavi proizvodnjom šećera i slada zahvaljujući programu EBRD-a smanjila potrošnju prirodnog gasa, potrošnju mazuta je eliminisala i time uštedila 5.300 tona godišnje ili 1,800,00 eura godišnje. Također smanjeni su i operativni troškovi održavanja za 120.00 eura na godišnjem nivou.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti