U Sarajevu otvoren suvremeni Centar za srce

09.07.2011. 09:54 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu otvoren suvremeni Centar za srce

U Sarajevu je jučer svečano otvoren suvremeni Centar za srce - Klinika za kardiohirurgiju na šestoj etaži Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS).

Rukovodstvo KCUS-a okarakteriziralo je to kao višedecenijski projekt od izuzetne važnosti koji zadovoljava najviše evropske standarde u liječenju najsloženijih bolesti na srcu.

Centar za srce osnovan je u maju 2006. i pruža usluge modernih invanzivnih kardioloških procedura, adekvatan tretman akutnog koronarnog sindroma i sve vrste kardiohirurških zahvata.

Centar su otvorili federalni premijer Nermin Nikšić, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, saudijski ambasador u BiH Eid Althakafi, čija je zemlja izdvojila 14.45 miliona dolara za izgradnju centra, te dr. Roland Hetzer, direktor Njemačkog centra za srce u Berlinu, jedan od stručnjaka koji su radili na edukaciji bh. kadra iz oblasti kardiohirurgije.

Osim njih, svečanosti je prisustvovao veliki broj stručnjaka iz oblasti kardiohirurgije iz BiH i inozemstva te ličnosti iz političkog i javnog života u BiH, među kojima su bili federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Centar za srce pružat će sve usluge modernih invazivnih kardioloških procedura, adekvatan tretman akutnog koronarnog sindroma i sve vrste kardiohirurških zahvata. Ima ukpno pet operacionih sala: jedna je hibridna sala, dvije su kardiohirurške sale, dvije su kardiološke sale (s tim da jedna sala za sada nije opremljena), te tri prateće ambulante.

ekapija/Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti