Prije dolaska u BiH turisti se interesuju za načine plaćanja usluga

01.08.2011. 15:20 / Izvor: eKapija.ba
Prije dolaska u BiH turisti se interesuju za načine plaćanja usluga

Posljednjih mjeseci evidentan je priliv starnih turista. Dolaze iz svih krajeva svijeta, neki su tu jer žele da vide staro jezgro Sarajeva, Stari most u Mostaru ili bosanske "piramide" u Visokom... Veliku zainteresovanost pokazuju i za ratna dešavanja, te sudeći prema informacijama sa terena, a i na osnovu iskustva agencija koje dovode goste u našu zemlju, "ratni turizam" je i dalje u žiži svjetskog interesovanja.

Turiste interesuju destinacije na kojima su se vodili ratni sukobi. Prvenstveno interesuju se za "ratni tunel", Srebrenicu... Također, interesovanje postoji i za banjski i kulturni turizam.

Kako BiH u svijetu nema turističkih ureda, u kojim bi stranci mogli dobiti adekvatne informacije čemu se trebaju nadati tokom boravka u našoj zemlji, odnosno šta sve mogu obići, gdje mogu jesti najbolju hranu, pronaći najbolji smještaj, prinuđeni su na lično snalaženje. U potrazi za informacijom često se obraćaju i našim ambasadama, koje iako nemaju taj zadatak često, zbog ljudskosti, ali i ostavljanja boljeg dojma o BiH strancima stoje na usluzi. Također, informišu se i putem naših građana koji već duži niz godina, borave i rade vani i koji su naši najbolji "ambasadori".

Zlatko Papac, direktor kompanije "Lasta travel", jedne među rijetkim koja radi na promociji bh. imidža u svijetu i koja dovodi Švedske turiste u BiH za ekapija.ba kaže kako turisti obično postavljaju standardna pitanja.

"Da li se trebaju vakcinisati prije dolaska`? Da li je struja 220 volti i trebaju li nositi posebne punjače za kamere i mobitele? Da li je voda za piće u bocama ili se smije piti iz česme? Da li je sigurno? Često pitaju da li mogu plaćati u eurima? Da li imamo mjenjačnice, bankomate, da li mogu plaćati karticama?", kaže Papac.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti