Bosnagraf ponovo ide u privatiziciju?

29.11.2011. 10:49 / Izvor: eKapija.ba
Bosnagraf ponovo ide u privatiziciju?

Grafičko preduzeće Bosnagraf, koje je nakon propale privatizacije vraćeno u vlasništvo države, ponovo će biti ponuđeno na prodaju naredne godine. U Agenciji za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona ističu da su se imenovanjem uprave i nadzornog odbora ovog nekada uspješnog preduzeća stvorili uslovi za privatizaciju.

Bosnagraf je u prešao u privatno vlasništvo 2003. godine kada je 51 posto državnog kapitala kupio Enver Ković za cijenu od 1.010 KM. Kupoprodajni ugovor je sa kupcem raskinut je 2008. zbog neispunjavanja obaveza.

Direktorica Agencije za privatizaciju ZDK Mufida Džindo potvrdila je da je Bosnagraf jedno od ukupno 30 komercijalnih preduzeća koja, iz različitih razloga, do sada nisu privatizirana. Prodaju državnog kapitala, u ovom slučaju, većinom usporavaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi, finansijsko stanje preduzeća u kojima je visina gubitka veća od visine kapitala, već privatizirana preduzeća u kojima je raskinut ugovor sa kupcem.

"Dok se ne otklone ti problemi, Agencija svake godine prodaje predmete iz male privatizacije, koja će biti u našem fokusu i naredne 2012. godine. To se u prvom redu odnosi na imovinu preduzeća Velepromet-maloprodaja Visoko te Nova trgovina Žepče, a imamo namjeru pokušati prodati Bosnagraf, koja je vraćen u vlasništvo općine Visoko. Za ostala komercijalna preduzeća, ne bih mogla ništa sa sigurnošću tvrditi", kazala je Džindo.

U narednoj godinu nastavit će se i sa privatizacijom veterinarskih stanica. Od ukupno deset, do sada je prodate tri, a još dvije će biti ponuđene na prodaju tokom naredne godine.

Što se tiče komunalnih preduzeća, Agencija za privatizaciju ovog kantona se drži preporuke Vlade FBiH iz 2007. godine, kojom se nalaže da se ne ide u privatizaciju takvih preduzeća dok se konačno ne definira njihov status javnog dobra.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti