Medicinska elektronika prodaje imovinu: Osam miliona KM dovoljno za sva tri objekta

15.12.2011. 13:50 / Izvor: eKapija.ba
Medicinska elektronika prodaje imovinu: Osam miliona KM dovoljno za sva tri objekta

Na četvrtoj licitaciji imovine Medicinske elektronike, objekti A i B prodavat će se kao jedna nedjeljiva cjelina, dok će se zgrada C moći kupiti posebno. Ovim je stečajni upravnik preduzeća uslovio potencijalne investitore da ne odvajaju dvije fizički povezane zgrade koje su, uz to, sagrađene za istu namjenu.

Stečajni postupak u Medicinskoj elektronici otvoren je prošle godine, nakon što preduzeće zbog blokade računa i opće nelikvidnosti nije moglo da ispunjava svoje obaveze. Stečajni upravnik preduzeća Lazo Tomić zalaže se za stečaj kroz reorganizaciju kako bi bio sačuvan perspektivni dio "Medicinske elektronike", Centar za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite.

Uslovi prodaje koji se odnose na cijenu ostaju isti – objekat C vrijedan 9,6 miliona KM ne može se prodati ispod jedne trećine ovog iznosa, odnosno ispod 3,2 miliona KM. Kupac koji preduzme ovaj dio Elektronike ima obavezu da nastavi istu djelatnost u narednih pet godina i da preuzme najmanje 25 radnika koji pružaju usluge opšte specijalističke, porodične i drugih oblika zdravstvene zaštite. Vrijednost objekata A i B koji se procijenjuju na oko 13 miliona, a najniža cijena za koju se mogu prodati je pet miliona KM.

Stečajni upravnik Lazo Tomić potvrdio je da ukupna potraživanja prema Medicinskoj elektronici iznose 22 miliona KM, no veliki dio tih sredstava još je predmet sudskog sporenja. Tomić se uvjeren da će, sudeći prema interesu koji vlada među kupcima, imovina Medicinske elektronike biti sigurno prodata. Javno nadmetanja zakazano je 17. januara 2012. godine na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Podsjećamo, Medicinska elektronika osnovana je 1987. godine kao akter transfera visokih tehnologija u oblasti zdravstva. Preduzeće je bilo prepoznatljivo po prvoj fabrici pacemakera i slušnih aparata u jugoistočnom dijelu Evrope, te po proizvodnji laboratorijske i druge medicinske opreme.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti