Izvoz kao odgovor na krizu: Tvornica čarapa Ključ osvaja skandinavsko tržište

18.01.2012. 10:30 / Izvor: eKapija.ba
Izvoz kao odgovor na krizu: Tvornica čarapa Ključ osvaja skandinavsko tržište

Tvornica čarapa Ključ, uprkos ekonomskoj krizi koja je bh. tekstilce dovela do ruba propadanja, uspjela se održati na tržištu zahvaljujući orijentaciji ka tržištu zapadne Evrope. Najvažnije izvozno tržište sarajevske fabrike je Njemačka, a prvi kontigent robe, specijalnih medicinskih čarapa, uskoro će biti izvezen i na švedsko tržište.

Direktor kompanije Zečir Muratović istakao je da, osim proboja na tržište Skandinavije, u 2012. godinu planiraju ostvariti promet od 1,5 miliona KM vrijednosti robe. Na domaće tržište, kako kaže, previše ne računaju jer država ne poduzima nikakve mjere da zaštiti tekstilnu industriju, istovremeno omogućavajući nesmetan uvoz nekvalitetne robe iz istočnih zemalja.

"Osim kineske robe, imamo pojavu da pojedini distributeri nabavljaju robu u Kini, te je prodaju sa falsificiranim etiketama turske robe, na kojima stoji da se radi o čarapi od sto posto pamuka. Mi smo radili analize od kakvih materijala se pravi taj proizvod. Radi se o najgorem i najjeftinijem vidu reciklažnog pletiva koje je napravljeno od starih krpa, tepiha, sintetike i sl. Jako teško se boriti protiv toga, naročito kada izostaje bilo kakva konkretna akcija od države", kaže Muratović za eKapiju.

On napominje da je prava borba opstati u nestimulativnom poslovnom okruženju kakvo je bosanskohercegovačko, gdje su proizvođači opterećini visokim porezima, te stalnim povećanjima cijena energenata.

"Država bi trebala unutrašnjim mjerama, posticanjem zapošljavanja, sniženjem poreza, doprinosa, stimulisanjem nižih cijena struje i plina, stvarati povoljniji ambijent za poslovanje", smatra Muratović.

Za Tvornicu čarapa Ključ ova godina će u velikoj mjeri biti obilježena pripremama za 2013. godinu, kada planiraju pronaći partnersku firmu koja će zaposliti još jedan dio njihovih kapacitata. U narednoj godini planiraju uduplati promet, odnosno vrijednost plasirane robe povećati na tri miliona KM.

Tvornica Ključ, sa tradicijom dugom preko sto godina, za kupce predstavlja drugo ime za kvalitetu. Pokrenuta je 1896. godine, a njen osnivač je bio Avram Levi Sadić, potomak jedne od najstarijih jevrejskih porodica u Sarajevu. Tvornica nikada nije mijenjala vrstu proizvodnje - od svog postanka bavila se isključivo proizvodnjom čarapa.

N. Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti