U Brijesnici otvoren Tekstilno tehnološki centar

20.04.2012. 14:35 / Izvor: eKapija.ba
U Brijesnici otvoren Tekstilno tehnološki centar

Danas je u Brijesnici Maloj, općina Doboj Istok svečano otvoren Tekstilno tehnološki centar (TTC).

TTC (www.ttcbh.ba) je osnovan od strane renomiranog prozvođaća tekstilnih proizvoda Kismet d.o.o. (Brijesnica Mala) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta "Inovacije u biznisu" (www.eiproject.ba).

TTC su svečano pustili u rad Allan Reed, direktor misije USAID-a u BiH, Nermin Nikšić, premijer FBiH i Alen Karić, osnivač TTC-a direktor firme Kismet d.o.o. uz prisustvo predstavnika nadležnih ministarstava, komora, USAID-a i projekta “Inovacije u biznisu”.

Reed je istakao da je TTC jedan u nizu inovacijskih Centara koji su osnovani uz podršku USAID-a koji uvođenjem najmodernijih tehnologija pomaže bh. firmama da postanu konkurentnije na domaćem i međunarodnim tržištima.

"Zaista mi je čast danas prisustovati u Brijesnici na otvaranju ovog velikg projekta tekstilno tehnološkog centra (TTC) koji treba biti putokaz ostalim bh. tekstilnim firmama", izjavio je Nikšić.

TTC pruža usluge domaćim proizvođaćima odjevnih predmeta u cilju unapređenja efikasnosti procesa proizvodnje, realiziranja ušteda i poboljšanja kvaliteta finalnih proizvoda kako bi bh. firme postale konkurentnije na regionalnom i EU tržištima. Uz podršku USAID-a TTC je instalirao najsavremeniju CAD/CAM opremu i napredna softverska riješenja za pružanje usluga digitalizacije i gradiranja šablona, pravljenja krojnih slika i šablona, sječenja materijala, edukacije i konsaltinga.

Osnivač TTC-a, Alen Karić istakao je da je "misija TTC-a vođenje razvoja tehnologije u tekstilnoj industriji u BiH!"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti